S.C. RAFO S.A. a dat un comunicat in care spune ca nu a aprobat folosirea de catre FC Steaua a numelui si a siglei RAFO, scrie Onlinesport.ro. De fapt este vorba despre un puternic razboi mediatic intre Balkan Petroleum si Calder-A, grupuri care isi revendica proprietatea rafinariei, scrie Capital. Becali, tarat in razboiul petrolistilor, scrie EVZ.

Rafo comunica oficial: ''Steaua este total ilegala''

preluare onlinesport.ro

S.C. RAFO S.A. nu a aprobat folosirea de catre FC Steaua, "pe cheltuiala sa sau a oricarei alte terte persoane interesate", folosirea numelui si a siglei RAFO. Rafinaria din Onesti a emis un comunicat oficial in acest sens.

Marian Iancu, presedintele companiei Balkan Petroleum, care sustine ca este in continuare actionarul majoritar al RAFO, a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX ca a solicitat S.C. RAFO. S.A.

sa precizeze daca si-a dat acordul ca FC Steaua sa-i foloseasca numele si sigla."Am primit un raspuns, care dovedeste ca folosirea siglei de catre Steaua este total ilegala", a explicat Iancu.

Potrivit raspunsului RAFO, compania din Onesti precizeaza ca nu a acordat nimanui dreptul de a-i face publicitate pe tricourile Stelei.

In replica, finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca diferendul aparut nu este problema sa.

"Eu am semnat un contract, la revedere. Sa dea in judecata pe Expanet, nu pe mine. Astea sunt problemele lor. De-aia nu mai pot eu, ca ma da pe mine in judecata. Nu ma intereseaza, eu am semnat contractul, am luat banii si gata. Nu eu verific la Registrul Comertului si nici nu am treaba cu Adunarea Generala a Actionarilor", a declarat Becali.

(Articol integral in Onlinesport.ro)

Razboiul RAFO ajunge in fotbal

Articol de Liviu Iancu, Dragos Nedelcu (Capital)

Semnarea unui contract de sponsorizare, prin care numele RAFO Onesti va aparea pe tricourile echipei de fotbal Steaua, inteteste puternicul razboi mediatic intre Balkan Petroleum si Calder-A, grupuri care isi revendica proprietatea rafinariei.

"La data de 12 iulie 2005, compania Calder-A International BV a incheiat o intelegere cu Balkan Petroleum (BkP) pentru cumpararea actiunilor pe care aceasta le detinea la RAFO Onesti (97,82% n.r.)", spune Marin Anton, administratorul RAFO in numele Calder-A. El spune ca imediat dupa incheierea tranzactiei s-a platit un avans. Au mai fost stabilite termene de plata pentru urmatoarele patru luni.

Anton a refuzat sa precizeze despre ce sume a fost vorba. Numai ca, la mijlocul lunii august, Parchetul a pus sechestru pe actiunile pe care Faber (o companie condusa de Marian Iancu, alaturi de BkP) le avea la RAFO. "S-au platit ratele din septembrie si octombrie cand actiunile erau deja sechestrate.

Ultima rata, din noiembrie, nu a mai fost platita pentru ca actiunile nu iesisera de sub sechestru, iar noi am spus ca nu mai platim pana cand nu se rezolva problema", adauga Marin Anton. De cealalta parte a baricadei, Marian Iancu, presedintele BkP, spune ca a avut o intelegere scrisa cu Calder-A pentru preluarea RAFO, dar acestia nu si-au respectat angajamentul.

In consecinta, el sustine ca, din cauza neachitarii actiunilor, intelegerea cu Calder-A a cazut. "De acum inainte e vorba de un litigiu comercial care se va rezolva in instanta. Uitati-va la Registrul Comertului si veti vedea cine este adevaratul proprietar al RAFO", afirma Iancu.

Anton spune ca n-a fost o simpla intelegere intre cele doua firme, ci un contract ireversibil prin care s-au preluat de la firma condusa de Iancu si actiunile si datoriile. In momentul de fata, Calder- A a cumparat RAFO, dar practic nu a preluat nimic, adauga el.

Dupa ce Marian Iancu a investit din banii BkP mai bine de 12 milioane de dolari la Poli Timisoara, in mod surprinzator, si Calder-A, prin Expanet Trading Ltd., o firma din grup, a anuntat ca va sponsoriza fotbalul.

(Articol integral in Capital.)

Becali, tarat in razboiul petrolistilor

preluare EVZ

Becali a anuntat cu mare tam-tam parteneriatul cu rafinaria din Onesti fara sa stie insa nici macar cine sunt patronii acestei societati, care este campioana la datorii fata de stat (270 de milioane de euro)! De fapt, fostul oier a cazut la mijloc intr-un razboi al Balkan Petroleum cu Calder-A International. Cele doua firme se lupta, de vreo trei luni, pentru controlul RAFO.

EVZ: Ati putea pierde milionul de euro?

Gigi Becali: Nu mi-e frica, fiindca eu am si incasat banii. Milionul nu vine de la RAFO, ci de la Expanet Trading Limited. In rest, nu ma intereseaza nimic. Nici cine are actiunile la RAFO, nici cine le-a vandut si nici ce fac cu ele.

EVZ: Faptul ca ati vorbit de voturi l-a deranjat pe Iancu...

Gigi Becali: Contractul e unul de publicitate, nu un program electoral. Am spus ca ma gandesc si la alte avantaje, cum ar fi voturile oamenilor. Si daca merg acolo, ce-o sa le zic oamenilor? Ca Tariceanu e cel mai bun? Sau „Bravo PNL!". N-o sa fac asta. In contract nu e nimic politic.

EVZ: Nu e un atac indreptat impotriva dumneavoastra?

Gigi Becali: Iancu n-are nimic cu mine. Totul e o afacere si, ca in orice afacere, fiecare are o strategie. Probabil ca asta e stilul lui in afaceri. Noi ne respectam, dar in afaceri fiecare isi urmareste interesul sau. Pun pariu ca Steaua va juca un an de zile cu RAFO pe piept. Daca Iancu ma blocheaza, o sa-i strang mana si ii dau jumatate din banii pe care i-am incasat.

EVZ: Credeti ca-l deranjeaza ca Steaua creste cu bani de la fosta lor firma?

Gigi Becali: Dar ce, eu vreau binele lui Poli? Atata timp cat suntem in lupta in campionat, e normal sa fie contra Stelei.

EVZ: Intrati in afaceri cu petrol?

Gigi Becali: Eu vreau sa investesc in domeniul petrochimiei. Visez sa-mi maresc averea. Trebuie sa tin pasul, ca altfel in doi-trei ani ajung pe locul 20 in clasamentul celor mai bogati romani. Dar eu vreau sa fiu primul, sa-l depasesc pe Tiriac.

(Articol integral in EVZ)