In anul 2005 mai multi contabili au virat un impozit de 16%, retinere la sursa pe drepturi de autor, in loc de 10%, cat stabileste legea. Pentru cei care au facut prostia, intrebarea e: ce se poate face? In asteptarea clarificarilor de la Ministerul Finantelor Publice, pe care le-am solicitat, expertul contabil Aurelia Vlad vine cu o posibila solutie.

Ministerul Finantelor Publice nu a informat nici macar in ceasul al doisprezecelea schimbarea cotei de retinere la sursa: 10%, fata de cea din anii anteriori, de 15% (pana in 2005 a fost un sistem diferit, cu cu cote de impozitare care variau de la 18% la 40%, in functie de nivelul veniturilor - Codul fiscal din decembrie 2003).

La sfarsitul anului 2004, prima Ordonanta a guvernului Tariceanu (138 /dec. 2004) a introdus cota unica de 16%, iar la impozitul pe drepturile de proprietate intelectuala (cunoscute ca drepturi de autor) retinerea la sursa a scazut la 10%.

De aici confuzia, intre cota unica de 16% si procentul retinerii la sursa: astfel au ajuns multe firme sa plateasca in plus cu 6% fata de ceea ce stabilea legea.

La o suma bruta de 50.000 RON, daca o firma a gresit si a virat 16%, inseamna ca a dat statului 3.000 RON in plus.

O sa replicati ca aceasta suma se va rotunji, o daca cu incheierea anului fiscal, tot la 16%. Gresit. Acest procent se aplica la drepturile de autor cu o deducere de 40%. Mai concret, daca ai incasat 100 RON, 16% se aplica la o baza de doar 60 (100 – 40%*100). Un calcul simplu arata ca, la final, impozitul se aplica la o baza de 60%, adica va fi de 16*60%=9,6%.

Cu alte cuvinte, impozitul ajunge in final sa fie cu cateva zecimale sub cel platit la sursa, acel 10% ce trebuie virat, initial, de catre companie.

Cum se poate rectifica din punct de vedere contabil aceasta gafa a anului 2005?

Experul contabil Aurelia Vlad, de la firma de consultanta Intertrade & Consulting, da o solutie posibila:

"Se pot face declaratii rectificative pentru fiecare luna. Aceste declaratii trebuie inregistrare la fisc.

In aceste rectificari se evidentiaza diferenta de 6% platita ca avans statului, care se poate compensa cu sumele care urmeaza a fi platite de acum inainte. De exemplu, dupa ce s-au facut toate calculele pe cele 11 luni ale anului 2005 - in cazul in care impozitul a fost virat 16% chiar de la inceputul anului - valoarea astfel obtinuta se poate compensa cu luna decembrie 2005.

Aceasta luna inca nu s-a inchis, viramentele trebuie facute pana la 25 ianuarie a.c.

Daca s-a operat deja pe decembrie, compensarea se poate face si ulterior, cu obligatiile care urmeaza a fi evidentiate pe parcurs, in cursul acestui an."

Forum: Idei, solutii, contraziceri?

Alte pareri, acelasi subiect