Adrian Nastase i-a urmarit si executat cu singe rece pe toti cei de la „Spalarea Banilor" care au incercat sa trimita dosarul „Dana" la Parchetul General ori s-au opus clasarii lui, dezvaluie Cotidianul. In 2001-2002, cand Nastase era prim-ministru, Tamara Cernasov a cumparat si revandut o cladire istorica in centrul Capitalei, scrie EVZ. Actul notarial intre Tamara Cernasov si Alexandru Bittner a fost incheiat in mai 2000, deci dupa 6 luni de la depunerea banilor, constata cei de la Romania Libera.

Adrian i-a eliminat pe indisciplinatii din dosarul „Dana"

de Simona Popa, Liviu Avram (Cotidianul)

Adrian Nastase i-a urmarit si executat cu singe rece pe toti cei de la „Spalarea Banilor" care au incercat sa trimita dosarul „Dana" la Parchetul General ori s-au opus clasarii lui. De doi dintre ei a scapat in primele zile de guvernare, dupa o sedinta de guvern tinuta intr-o simbata. Un al treilea a fost eliminat opt luni mai tirziu.

Cind toata tara pregatea sarbatorirea intrarii in mileniul al treilea, cu o zi inaintea Revelionului 2001, membrii guvernului Nastase erau printre putinii care n-aveau liniste, desi abia cistigasera alegerile.

Pe 30 decembrie 2000, in zi de simbata, Adrian Nastase convoca o sedinta de guvern in care s-a adoptat un singur act: hotarirea de guvern prin care erau schimbate doua persoane de la conducerea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).

Primul era presedintele oficiului, Adrian Cucu, iar al doilea, un alt membru al Plenului, procurorul Vasilica Enescu, reprezentant in Oficiu al Parchetului General.

La acel moment ONPCSB se ocupa deja de un an de dosarul „Dana" si cerceta modul in care 400.000 de euro intrasera intr-un cont deschis pe numele sotiei lui Nastase. Reamintim ca, potrivit lui Sorin Tesu, el a insotit-o pe Dana Nastase la Austria Creditanstalt Bank, unde a depus, in numele ei, suma respectiva.

Banca a cerut lamuriri asupra provenientei banilor si Dana Nastase a adus un contract din care reiesea ca Alexandru Bitner, prieten si partener de afaceri al familiei, ar fi cumparat bijuterii si tablouri de la matusa Danei, Tamara Cernasov.

Articol integral in Cotidianul.

Palatul secret al matusii Tamara

de Calin Cosmaciuc, Laurentiu Mihu (EVZ)

"Evenimentul zilei" a descoperit o tranzactie uluitoare. Autoarea ei: Tamara Cernasov, celebra matusa a Danei Nastase. La 93 de ani, misterioasa matusa a cumparat un imobil retrocedat, care in acel moment valora un milion de dolari. E vorba despre o cladire monumentala, in stil brancovenesc, situata in zona Piata Romana, vizavi de Ambasada Frantei.

Imobilul are 26 de camere, iar actualul ei proprietar il evalua, in 2004, la 2,5 milioane de euro.

Prima tranzactie. In 2001, proprietarii palatului din „zona zero" a

Capitalei erau Ioan Todan, actualul sef al Departamentului sport din TVR, si doua surori ale sale. Acestia l-au vandut Tamarei Cernasov in conditii misterioase, pe care Todan refuza sa le dezvaluie.

A doua tranzactie. In 2002, matusa Danei Nastase, ajunsa la 94 de ani, i-a vandut cladirea lui Paul Opris, fost actionar la Tele 7abc si partener de afaceri al lui Marcel Avram, impresarul de pe vremuri al lui Michael Jackson. Pretul tranzactiei: 1,1 milioane de dolari.

Tamara Cernasov a murit anul trecut, la 97 de ani. Unica ei mostenitoare este Dana Nastase.

Articol integral in EVZ

Actul notarial - incheiat cu o intarziere de 6 luni

noua inadvertenta intre realitatile afacerii "Matusa Tamara" si declaratiile protagonistilor: actul notarial intre Tamara Cernasov si Alexandru Bittner a fost incheiat in mai 2000, deci dupa 6 luni de la depunerea banilor (25 noiembrie 1999). Este imposibil ca cineva sa plateasca 400.000 de dolari si sa astepte 6 luni intocmirea actelor. Faci actul cand primesti obiectele sau imobilele.

Este evident ca in acest caz actul s-a intocmit atunci cand Adrian Nastase a fost anuntat de "cineva" ca se intampla "ceva" (situatie suspecta de a fi o operatiune de spalare a banilor obtinuti pe cai ilicite).

In privinta celor 400.000 de dolari depusi de Sorin Tesu (viitorul sef de cabinet al primului ministru) la casieria "Creditanstalt", se pare ca pe protagonisti i-a lasat memoria. Toate explicatiile familiei Nastase s-au invartit in jurul sumelor incasate din vanzarea bijuteriilor si tablourilor pe care Tamara Cernasov le-ar fi incasat in 19 noiembrie 1999 de la Alexandru Bittner.

Depunerea banilor s-a facut pe 25 noiembrie 1999, dupa ce matusa Tamara i-a "vandut" trei imobile lui Alexandru Bittner si s-a grabit sa-i incredinteze banii nepoatei. Dupa sase luni (2000) Bittner a produs unele documente doveditoare prin care justifica faptul ca suma de 400.000$ reprezinta contravaloarea unor bijuterii, mobilier de arta, tablouri.

In 25 noiembrie 1999, in contul 11652020 se depusesera 400.000 de dolari incasati, chipurile, de Tamara Cernasov de la Bittner. Banii au stat necheltuiti pana in mai 2005.

Articol integral in Romania Libera

Comenteaza pe forum