Partidul Democrat a amenintat Partidul Conservator cu excluderea de la guvernare in cazul in care nu va sustine candidatul comun al Aliantei PNL-PD, Bogdan Olteanu, la sefia Camerei Deputatilor. Cum acest lucru nu s-a intimplat, sansele ca PC sa paraseasca alianta de guvernamint sunt tot mai mari.

In timp ce PD este decis sa ceara acest lucru la prima intrunire a Coalitiei, PNL are o atitudine mai retinuta fata de acest subiect.

Calin Popescu Tariceanu a evitat sa faca declaratii la adresa eventualei sanctinari a Partidului Conservator. "In politica sanctiunile le aplica electoratul. Ma asteptam la solidaritate din partea PC si sunt foarte dezamagit dar nu se pune deocamdata problema de iesire aceastora de la guvernare", a declarat presedintele PNL.

Proaspatul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, este de parere ca parlamentarii PC nu aveau nici un fel de obligatie sa-l voteze: "Nu exista obligatia formala scrisa ca sa sustina Alianta. Conservatorii nu erau obligati in nici un fel".

Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al Aliantei DA a evitat sa dea un raspuns transant la intrebarea Hotnews.ro daca Partidul Conservator va fi scos de la guvernare. "Este prematur sa discutam asta acum. Se va discuta aceasta problema doar in cadrul Coalitiei",

a declarat Nicolaescu.

Surse din interiorul PNL ne-au declarat ca liberalii nu vor ceda usor presiunilor facute de democrati si ca se vor mentine in continuare pe pozitii pentru pastrarea conservatorilor in coalitie.

In schimb, liderul democrat Gheorghe Barbu, actualul titular al Ministerului Muncii, este mult mai transant. "In mod sigur se va pune problemea PC in sedinta Coalitiei. Nu este prima oara cand conservatorii se opun intereselor coalitiei si actioneaza de capul lor. Nu trebuia sa faca acest gest acum, cu propunerea Danielei Popa, pentru ca oricum nu aveau vreo sansa", spune Barbu.

"Si-au pus singuri cenusa in cap, trebuia sa fie alaturi de noi asa cum este normal intr-o coalitie de guvernare: sa fim uniti", a mai adaugat el.

UDMR, prin vocea lui Hunor Kelemen, se mentine intr-o atitudine de expectative. "Exista foarte multe sanse ca Partidul Conservator sa iasa de la guvernare si asta datorita gesturilor pe care le-au facut. Democratii oricum sunt nemultimiti de atitudinea conservatorilor si chiar au cerut liberalilor acest lucru. In mod sigur se va discuta in

sedinta Coalitiei acest lucru", a spus Hunor Kelemen.

Conservatorii, dupa ce si-au asumat gestul de a avea o atitudine rebela in cadrul coalitiei de guvernamint, par acum resemnati in asteptarea viitoarelor decizii ale Aliantei DA. In acest sens, Dan Voiculescu a declarat: "Nu am intrat la guvernare decat pentru stabilitate". Voiculescu s-a aratat dispus sa renunte la guvernare, daca este nevoie. Si purtatorul de cuvint al PC are o atitudine de asteptare.

"Daca se va propune iesirea noastra de la guvernare si

daca liderul PNL Calin Popescu Tariceanu va fi de

acord cu democratii nu este nici o problema", a declarat Bogdan Ciuca pentru Hotnews.ro. "Daca presedintele PC, Dan Voiculescu ne va cere sa ne retragem, o vom face".