Senatul a aprobat miercuri strategia de privatizare a Loteriei Romane. 20 % din actiunile companiei nationale vor fi transferate la Fondul Proprietatea, iar alte 5 procente vor fi listate la bursa. Potrivit strategiei, aceeasi procedura va fi aplicata si in cazul Imprimeriei Nationale. Pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie aprobat si de Camera Deputatilor.

Proiectul de lege a trecut cu 49 de voturi iar 26 de senatori s-au opus Privatizarii Loteriei.

Intr-o prima faza proiectul de lege avand ca obiect ordonanta de urgenta privind strategia de privatizare a Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale a fost discutat in sedinta din 9 martie a Senatului si retrimis la comisiile de buget-finante si de privatizare deoarece acestea nu au reusit sa faca un raport cu un punct de vedere comun.

In Senat au aparut opinii diferite privind contributia Loteriei la Fondul Proprietatea. Comisia de Buget-Finante a intocmit doua rapoarte diferite. Unul dintre ele a preluat varianta Guvernului, iar al doilea prevedea alocarea catre fondul Proprietatea a 20% din profitul Loteriei.

Singurul senator democrat care s-a declarat impotriva a fost Marius Marinescu "Nu sunt de acord cu acest proiect pentru ca ar trebuii sa asteptam rezultatle controalelor de la Loterie. Fondul proprietatea nu este legal in primul rand" a declarat Marinescu de la tribuna plenului.

Deasemenea, au existat controverse in plenul Senatului si cu privire la caracterul organic sau ordinar al proiectului de lege privind aprobarea ordonantei de urgenta pentru aprobarea strategiei de privatizare a Loteriei Nationale si a Imprimeriei Nationale.

Si senatorul PSD, Stefan Viorel a criticat virulent privatizarea Loteriei in forma propusa. Pe de alta parte gurilele rele sustin ca Vasiliescu vrea ca legea sa devina organica pentru ca schimba regimul de achizitie. Comisia juridica a stabilit, in final, caracterul de lege ordinara a actului normativ.

Strategia de privatizare a Loteriei Nationale este un proiect controversat depre care s-a scris mult in presa. Guvernul a propus initial ca 20% dintre actiuni sa treaca la Fondul Proprietatea, 5 procente sa fie listate la bursa, iar salariatii companiei sa aiba dreptul la 7% din actiuni. Intre timp, Executivul a renuntat la alocarea pachetului de actiuni pentru salariati.