Plenul Senatului a decis, joi, sa elimine din textul Legii lustratiei amendamentele referitoare la comandantii de nave si aeronave, propuse de senatorul conservator Gavrila Vasilescu. Amendamentele prevedeau ca la intrarea in vigoare a legii sa fie suspendati din functiile publice detinute comandantii de nave sau de aeronave care au facut politie politica, dar si loctiitorii acestora.

Propunerea de eliminare din textul legii a prevederii referitoare la comandantii de nave a fost facuta de senatorul PD, Dan Carlan. Initiativa a fost sustinuta si de liberali. Surse din interiorul PNL sustin ca membrii Aliantei au facut un pact: sefia CNSAS in schimbul respingerii celor doua amendamente.

Liderul grupului senatorial al liberalior Pui Hasotti a declarat ca s-a cazut de acord la nivelul conducerii partidului ca cele doua amendamente sa fie respinse de senatorii liberali. Singura care a

votat impotriva a fost senatoarea Norica Nicolai.

Senatorii au considerat, insa, ca trebuie exclusi din functiile publice cei care s-au aflat in functiile de operare valutara si au respins amendamentul referitor la punerea sub incidenta legii a conducatorilor cultelor religioase care au lucrat ca informatori pentru fosta securitate.

Legea lustratiei ar trebui sa fie supusa votului in Senat saptamana viitoare. In caz contrar, se va considera ca a fost adoptata tacit si va ajunge la Camera Deputatilor.