Nivelul Dunarii continua sa creasca in Bulgaria unde marti, cotele fluviului au ajuns la 968 cm, in zona orasului Lom, scrie agentia Focus.

Primarul localitatii, doamna Penka Penkova, a declarat ca este cel mai ridicat nivel atins pana acum in regiune. Situatia s-ar putea inrautati, in urmatoarele zile, avand in vedere ca se asteapta precipitatii.

Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov a inspectat, marti, zona Vidin, orasul cel mai amenintat de apele Dunarii. El a incercat sa-i linisteasca pe locuitori, sustinand ca situatia este sub control.

600 de voluntari lucreaza la intarirea digurilor din zona. O atentie speciala este acordata asa-zisului dig "valah", cu o lungime de 17 km, care apara orasul Vidin.

Guvernul Bulgariei a decretat, saptamana trecuta, starea de alerta in localitatile riverane Dunarii, din cauza cresterii alarmante a debitului fluviului. Regiunile aflate in pericol de inundatii sunt: Vidin, Montana, Vratza, Pleven, Veliko Turnovo, Rousse and Silistra.

Autoritatile din Vidin au spus ca pregatite sa evacueze populatia daca este cazul.

Primarii localitatilor situate de-a lungul Dunarii sunt obligati, printr-o hotarare de guvern, sa avertizeze populatia in cazul pericolului de inundatii cu ajutorul sistemelor cu sirena si, la nevoie, sa evacueze organizat populatia.

La fata locului au fost luate toate masurile pentru informarea si avertizarea la timp a populatiei. Posturile locale de radio si televiziune transmit permanent situatii cu evolutia debitului Dunarii.