Autoritatile vor face marti o evaluare privind incinta 3 din Balta Ialomitei pentru a stabili daca se poate face o deversare controlata in aceasta zona unde nu exista localitati.

O astfel de actiune ar salva de la inundare autostrada Soarelui pe portiunea Fetesti-Cenavoda si calea ferata.

Masura este necesara pentru a proteja incintele 1 si 2 unde deja Dunarea a depasit digurile in 11 puncte si exista pericolul ca digurile sa cedeze si a se creze brese.

Decizia a fost anuntata cu putin timp in urma de premierul C P Tariceanu . El a mai spus ca Guvernul ia in considerare foarte serios posibilitatea de a reda naturii o parte sau chiar in totalitate fostele balti de-a lungul Dunarii.

Premierul a explicat ca acestea constituie un rezervor de atenuare foarte mare care ar fi permis, daca nu existau lucrarile de desecare facute inainte de 89, ca acum sa nu mai fie inundate localitati.

C. P. Tariceanu a precizat ca in perioada urmatoare se vor face studii de amploare pentru a stabili ce zone vor fi renaturate si a adus in sprijinul acestei decizii si directivele europene. Totodata el a dat asigurari ca locuitorii nu vor fi stramutati si ca se vor face diguri pentu a proteja comunele si satele din aceste zone.