N-ar fi trebuit sa se intample, dar s-a intamplat: gripa aviara a nimerit pe terenul adversitatii dintre presedinte si premier si a intrat in logica unei confruntari politice implacabile.

Disfunctiile din gestionarea fenomenului i-au oferit sefului statului prilejul sa dea de pamant cu guvernul, iar uriasa gafa a SRI, care a incurcat curcile cu gainile, le-a oferit liberalilor o tema cat se poate de fertila pentru atacurile la adresa presedintelui. Politizarea crizei aviare era probabil inevitabila

Ea este insa cat se poate de riscanta, pentru ca risca sa ascunda adevarul.

Or, adevarul, mare si grav, pluteste deasupra celor doua tabere, care nu aleg din el decat ceea ce le convine: seful statului uita sa aminteasca in criticile sale de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara, aflata in ograda PD, si de ministerul lui Vasile Blaga, raspunzator de jandarmi si de administratia locala; iar premierul nu recunoaste ca a gresit lasand toata raspunderea gestionarii crizei pe

umerii ministrului agriculturii, care nu putea rezolva singur o problema de sistem. Nici una dintre parti nu spune ca, de fapt, gripa aviara este o boala a intregului sistem, a intregii administratii si politici romanesti.

Este adevarat ca, uneori, impresia creata de masurile impuse de autoritati era de haos si de panica. Excesele au fost mai vizibile in Bucuresti, unde nu te joci cu populatia ca la Hurez sau la Ceamurlia. Prostiile si exagerarile iti explodeaza in fata. Nu-i iei omului ciorba din frigider fara sa te penalizeze o tara intreaga. Si totusi, isteria nu era justificata.

In frenezia mega-talk-show-urilor s-a omis faptul simplu si esential ca, deocamdata, nu s-a imbolnavit nimeni, ceea ce este totusi un succes.

Dincolo de show si de lupta politica, exista insa realitatea care, privita obiectiv si cu atentie, ofera raspunsuri si elucideaza mistere. Cateva coincidente bolnavicioase din ultimele zile ne ofera indicii pretioase.

Mai intai, trebuie observat ca teza pe care a incercat s-o promoveze atat de stangaci SRI, si anume ca importurile de la "unguri" ar fi raspunzatoare de aparitia virusului H5N1 la Codlea, coincide cu cea lansata de presedintele Patronatului carnii de pui, Ilie Van, chiar in momentul declansarii crizei.

Singura grija a domnului Van a fost sa dea vina pe straini si pe minister si sa-i apere pe patronii de ferme de pui. Patroni cares-au dovedit ulterior verigi importante intr-un lant al coruptiei si faradelegii, in care intra medicii veterinari, inspectorii ANSVA, politistii, procurorii si autoritatile locale.

In dispretul tuturor normelor europene, domnul Van se lamenta ca este exagerat sa i se ceara patronului firmei Drakom sa aiba un medic veterinar la ferma!

A fost normal, poate, ca a avut zeci de certificate sanitar-veterinare semnate in alb! Nu putem sa nu suspectam o complicitate cat se poate de vinovata intre SRI Brasov si patronii fermelor de pui, complicitate reflectata in penibila nota trimisa la Bucuresti.

Si nu putem sa nu ne ingrozim cand constatam ca SRI a incercat sa lanseze o diversiune lasand sa se scurga in presa "informatiile" false trimise de ofiterii sai din teritoriu.

Rezistenta inversunata opusa de patronii de ferme la respectarea normelor europene (de fapt, de bun-simt) si la rigorile competitiei pe o piata libera s-a combinat letal cu nationalismul latent in unele unghere ale serviciilor de informatii, acolo unde a ramas valabila teza ca strainii sunt vinovati de toate necazurile noastre.

Ar trebui sa intelegem macar acum ca nu taranii, filmati cu nesat la coarnele plugului de ziaristi superficiali, tin in loc integrarea, ci anumite cercuri de afaceri, functionaresti si ofiteresti din servicii, care vor sa conserve sistemul pentru a-si mentine puterea si averea.

Iata de ce sarcina premierului Tariceanu este mai grea decat inchiderea focarelor de gripa aviara: el trebuie sa taie adanc in carnea vie a coruptiei si faradelegii, caci dusmanii nostri cei mai periculosi nu sunt nici virusii, nici ungurii, nici americanii, nici iudeo-masoneria mondiala.

Dusmanii nostri sunt cuibariti adanc in propriul nostru sistem, nenorocit si corupt. Un sistem pe care presedintele si premierul sunt datori sa-l starpeasca impreuna, si nu sa-l foloseasca pentru a se ataca reciproc.