Presa din Romania a intrat definitiv in era trustizarii. Dupa ce Sorin Ovidiu Vintu, Adrian Sirbu si trustul elvetian Ringier au ajuns sa controleze cea mai mare parte a pietei, a venit rindul unui alt magnat sa-si incordeze muschii. Dinu Patriciu a cumparat pachetul majoritar de la Adevarul, ultimul mare cotidian care ramasese in afara unui trust.

Prin aceasta miscare, Patriciu incearca sa pune bazele unui nou pol de putere mediatica, el preconizind, conform unor informatii din piata, si infiintarea unui canal TV si a altor titluri de presa scrisa.

Rezultatul acestor miscari tectonice pe piata presei? Cererea tot mai mare de „cadre calificate”, tradusa printr-o apropiata explozie a salariilor oferite ziaristilor.

Ceea ce ar putea conduce la un avantaj indirect pentru breasla si credibilitatea ei, tradusa prin refuzarea „ajutoarelor” interesate oferite de puterea politica. Asa cum, din nefericire, s-a intimplat in perioada 2001-2004, cind guvernul PSD a cheltuit anual peste 10 milioane de euro pentru a cistiga bunavointa presei.