• 1. Alexander McCall Smith
    Agentia de detective nr. 1


    Seria de romane apartinindu-i scriitorului britanic are in centrul ei Agentia de detective nr. 1, prima infiintata si, evident, cea mai buna din Botswana. Patroana agentiei, Mma Precious Ramotswe, rezolva tot felul de cazuri, de la disparitii la povesti cu vraci, soti infideli, concursuri de frumusete trucate sau vini imaginare.

    Precaritatea si ridicolul cazurilor transforma tema detectivista in parodie de buna calitate, in linia umorului englezesc de tip P.G. Wodehouse sau Tom Sharpe. Seria captiveaza de la primele pagini, antrenind cititorul in noi si noi aventuri intr-un tinut exotic, alaturi de un personaj comic-bonom.

    Alexander McCall Smith s-a nascut in Zimbabwe in 1948 si si-a facut studiile in aceasta tara si in Scotia. Devenit profesor universitar, s-a intors in Africa pentru a ajuta la infiintarea unei noi facultati de drept in cadrul Universitatii din Botswana.

    In prezent este profesor de medicina legala la Universitatea din Edinburgh si membru al mai multor organizatii britanice si internationale din domeniul bioeticii. A scris peste cincizeci de carti, printre care se numara lucrari academice, volume de povestiri si carti pentru copii ce s-au bucurat de un imens succes.

    Obtine recunoasterea internationala in 1998, odata cu publicarea romanului Agentia de detective nr. 1, primul dintr-o serie care mai include Lacrimi de girafa (2000), Moralitate pentru fete frumoase (2001), Scoala de dactilografie Kalahari pentru barbati (2002), Dulapul plin al vietii (2003) si In compania doamnelor vesele (2004).


  • 2. Amin Maalouf
    Scarile Levantului


    Asemenea creatorului sau, Ossyan Ketabdar, eroul romanului Scarile Levantului, este un erudit, un spirit iscoditor si ironic si, mai presus de orice, un excelent povestitor.

    Relatarea lui, populata de personaje cu identitati multiple, fragmentate, problematice, ne introduce intr-un univers plin de culoare si farmec, dar al carui echilibru fragil este doar o iluzie care ameninta sa se sfarime sub apasarea istoriei.

    Spatiu de granita (titlul cartii face trimitere la sirul de porturi comerciale prin care negustorii si calatorii europeni dornici de aventura patrundeau in Orient), Levantul lui Maalouf este o punte intre lumi, scena pitoreasca a unei tulburatoare si dureroase povesti de dragoste.

    Domnul Orient, cum este numit in tara sa de adoptie, Franta, Amin Maalouf s-a nascut in 1949 in Liban. Crestin melkit dupa mama, protestant dupa tata, vorbind curent araba, franceza si engleza, Maalouf s-a format intr-un mediu cultivat in care scrisul reprezenta, sub diverse forme, o preocupare de familie.

    In 1976 paraseste Beirutul, stabilindu-se la Paris, unde devine redactor-sef al ziarului Jeune Afrique, acoperind numeroase evenimente: asediul Saigonului, Etiopia revolutionara, razboaiele arabo-israeliene, revolutia din Iran.

    Romancier prolific, tradus in peste douazeci de limbi, Amin Maalouf debuteaza in 1983 cu eseul Cruciadele vazute de arabi, urmat de romanele Leon Africanul (1986), Samarkand (1988, pentru care i se decerneaza Prix des Maisons de la Presse), Gradinile luminii (1991), Primul secol dupa Beatrice (1992), Stinca lui Tanios (1993, distins cu prestigiosul Premiu Goncourt), Scarile Levantului (1996) si

    Periplul lui Baldassare (2000, incununat cu Premiul Jacques Audiberti-Ville d’Antibes). La Editura Polirom au fost traduse romanele: Periplul lui Baldassare (2004), Primul secol dupa Beatrice (2004), Stinca lui Tanios (2004), Gradinile luminii (2005), Leon Africanul (2006).


  • 3. Amelie Nothomb
    Antichrista


    Prietenii nu sint intotdeauna bine intentionati. Iata maniera derutanta in care Amelie Nothomb schiteaza in romanul Antichrista relatia perversa dintre doua studente: Blanche - naiva, singura, pe care nu o baga nimeni in seama - si Christa - impetuoasa, tiranica, seducatoare, mereu in centrul atentiei.

    Cind Christa isi indreapta atentia spre Blanche, aceasta se lasa coplesita de deliciile unei prietenii de care nu mai avusese parte niciodata. Dar Christa se dovedeste o fiinta diabolica, umilind-o si manipulind-o la fiecare pas. Oscilind intre deceptie si ura, admiratie si dispret, Blanche decide in final sa-si infrunte tortionara.

    Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor: Igiena asasinului (Polirom, 2002), Uimire si cutremur (Polirom, 2002), Metafizica tuburilor (Polirom, 2004), Mercur (Polirom, 2004), Antichrista (Polirom, 2004), Dictionar Robert de nume proprii (Polirom, 2005), Sabotaj din iubire (Polirom, 2005), Biografia foamei (Polirom, 2006) si Cosmetica dusmanului (Polirom, 2006).

    Fiica unui ambasador belgian si nepoata omului politic Charles-Ferdinand Nothomb, descendenta unei ilustre familii bruxelleze care a adus provincia Luxemburg regatului Belgiei, Amelie Nothomb isi petrece copilaria si adolescenta calatorind: Japonia, China, S.U.A., Bangladesh, Birmania, Laos. In 1984, isi incepe la Universite Libre de Bruxelles studiile de filologie.

    Adolescenta anorexica, Amelie marturiseste ca abia la treizeci si patru de ani a reusit sa se accepte „fizic”, vindecindu-se printr-o bulimie... a cititului si a scrisului. Igiena asasinului (1992), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii de exemplare.


  • 4. Charles B. Dygert, Richard A. Jacobs
    Managementul culturii organizationale - Pasi spre succes


    O cultura organizationala a succesului isi propune sa imbunatateasca vechile practici fara a pierde din spiritul traditiei. Cum poate un conducator sa implementeze un echilibru benefic? Studiile de caz adunate de autori in cei peste douazeci de ani de munca in organizatii ne arata pasii care trebuie urmati pentru realizarea acestui echilibru.

    Sint oferite solutii privind exercitarea si distribuirea autoritatii, promovarea valorilor considerate esentiale, precum si modul in care trebuie gestionate relatiile informale existente in cadrul organizatiei. Cartea este destinata tuturor celor ce doresc sa transforme vechea structura organizationala a firmei pe care o conduc sau in care lucreaza intr-una a succesului.

    Din cuprins:
    Cultura organizationala determina succesul • De la supraveghetor la coordonator • Capcane de evitat • Obstacole in calea schimbarii • Ceasul desteptator • Oamenii vor sa le pese • Eliminarea inamicului din interior • Zona de progres • Sase pasi spre succes

    Charles B. Dygert, doctor al Universitatii de Stat din Ohio, unde a lucrat timp de nouasprezece ani, specialist in management, a primit Council of Peers Award for Excellence din partea National Speakers Association.

    In calitate de conferentiar pe probleme de leadership, motivatie, productivitate si teambuilding, Dygert a realizat peste 2 500 de prezentari in Statele Unite ale Americii si in lume. Este autorul bestsellerului Success is a Team Effort (Motivational Enterprises International, 1993).

    Richard A. Jacobs este licentiat al Universitatii Lehigh. In prezent, este director executiv al companiei TEC din Columbus, Ohio, unde pregateste viitori directori executivi. A predat in cadrul programului de master al Universitatii Franklin, unde lucreaza alaturi de Charles B. Dygert.


  • 5. Alina-Antoanela Stefaniu, Radu Lupuleasa
    Engleza pentru Marea Britanie


    Cu o structura de manual, cartea ofera celor care doresc sa mearga in Marea Britanie sau Republica Irlanda la lucru, la studii sau ca simpli turisti informatii utile, de la descrierea frumusetilor geografice ale diferitelor regiuni pina la actele si sumele de bani necesare pentru viza sau obtinerea cetateniei, adresele unde pot gasi un loc de munca, formalitatile ce trebuie indeplinite in

    diferitele institutii britanice etc. Fiecare capitol este destinat unei realitati specifice si contine tabele cu liste de termeni si un mic ghid de conversatie care faciliteaza comunicarea cu interlocutorii britanici. Cei ce vor sa-si insuseasca temeinic regulile de baza ale limbii engleze pot consulta compendiul de gramatica si listele de verbe neregulate prezente la finalul lucrarii.

    Din cuprins:
    Informatii utile • Ambasade si consulate • Imigratia in Marea Britanie • Imigratia in Republica Irlanda • Sistemul de invatamint • Locuri de munca • Activitati pentru petrecerea timpului liber • Cultura • Transportul • La cumparaturi • Compendiu de gramatica

    Alina-Antoanela Stefaniu este profesoara de limba engleza, gradul I, la Liceul „Al.I. Cuza” din Iasi. La Editura Polirom a mai publicat Ready for Exams. Your Key to Literature (2002), Practice Makes Perfect. Exercises on Idioms and Phrasal Verbs (2002), Dictionar roman-englez de expresii si locutiuni (2002), Welcome! Manual de conversatie in limba engleza (2005), Ready for Exams.

    For Baccalaureate and Students’ Contests (2001, in colaborare), First Steps in English (2004, in colaborare), Ghid de conversatie roman-englez (2005, in colaborare), Ghid de conversatie englez-roman (2005, in colaborare).

    Radu Lupuleasa este profesor de limba engleza, gradul I, doctorand, la Colegiul Economic Administrativ din Iasi; inspector scolar pentru gestionarea programelor comunitare si a problematicii de integrare europeana la Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. La Editura Polirom a mai publicat Steps in English. Learning English Grammar.

    >From Theory to Practice (2002), English in Communication (2003); Ready for Exams. For Baccalaureate and Students’ Contests (2001, in colaborare), Ghid de conversatie roman-englez (2005, in colaborare), Ghid de conversatie englez-roman (2005, in colaborare).


  • 6. Neculai Amalinei
    Curs practic de Karate Do - Shotokan


    Curs practic de Karate Do Shotokan constituie o premiera in domeniu, subiectul fiind tratat in cadrul unei lucrari de anvergura, conceputa pentru a veni in sprijinul tuturor celor care vor sa se initieze in tainele Karate Do.

    Sint prezentate istoria si maestrii care au marcat evolutia acestei arte de-a lungul timpului, bazele generale ale studiului disciplinei, principiile fundamentale si tehnica, aspectele legate de flexibilitate si stretching, insotite de aproximativ 300 de imagini menite sa ajute practicantul in dobindirea performantei.

    In elaborarea cursului s-a facut referire la cele mai renumite metode de predare, apartinind maestrilor Masatoshi Nakayama, Taiji Kase, Hirokazu Kanasawa, Guy Sauvin, Frank Anderson, Jean-Pierre Fischer si Hitoshi Kasuya.

    Din cuprins:
    Specificul miscarii in artele martiale • Energia corpului • Miscarea dirijata • Alternanta intre contractie si relaxare • Structura artei martiale Shotokan Karate Dō • Zuki Waza • Uke Waza • Keri Waza • Flexibilitate • Stretching • Exercitii pentru dezvoltarea flexibilitatii. Stretching de relaxare

    Neculai Amalinei (n. 1951) este inginer, traducator, redactor, cadru didactic asociat, editor executiv si director de publicatie. La Editura A92 din Iasi a publicat cursurile de teoria miscarii cu aplicatie in artele martiale: Incalzire si stretching in karate, Metode de antrenament pentru Shotokan Karate, vol.

    I si II, Shotokan Kata, Stretching si flexibilitate in artele martiale, Shotokan Karate Do. Kumite, Expresia miscarii in artele martiale si cursul Konnichi wa - Curs practic de limba japoneza. Director fondator al revistelor Samurai - Magazine of the Martial Arts si Ginduri din Japonia.

    La Editura Business Print a publicat, impreuna cu Takayuki Nanto, lucrarea Kanji in 60 de texte, cu asistenta financiara oferita de Japan Foundation. La Editura Polirom a semnat traducerea si comentariile pentru Cartea celor cinci cercuri - Gorin no Sho de Miyamoto Musashi si cursul practic Limba japoneza. Simplu si eficient.