Presedintele Traian Basescu a declarat joi, in timpul vizitei in Afganistan, ca Romania va mai trimite un batalion in zonele de conflict, la solicitarea NATO. Seful statului a declarat ca Romania este dispusa sa instruiasca ofiteri afgani la academiile din tara si sa ofere tehnica militara. Declaratiile au fost facute dupa intrevedere cu omologul sau afgan, Hamid Karzai.

Basescu a precizat ca oficialii NATO au cerut activarea batalionului de rezerva si ca acesta ar putea primi misiuni in orice zona a globului in care organizatia este implicata, fie ea Irak, Afganistan sau Bosnia.

Aflat in vizita la soldatii romani din Kandahar, presedintele Traian Basescu a declarat ca intentioneaza sa schimbe ARO-urile din dotarea armatei cu Humvee-urile (varianta marcii Hummer) pe care le folosesc aliatii americani. "Uite baieti, cu masinile astea o sa inlocuim ARO-urile, insa Atanasiu nu stie inca", le-a spus Basescu ziaristilor de pe aeroport.

Ministrul Apararii a declarat doua ore mai tarziu ca planul de achizitionare a Hummvee-urilor este un proiect MApN. Basescu sustine insa ca romanii se pot folosi deja de 20 de astfel de vehicule datorita unei intelegeri perfectate de el la Washington, in timp ce planul lui Atanasiu este "doar pe hirtie".