Cat de scump poate fi un teren pe Valea Prahovei? Multi tes povesti SF in jurul preturilor si lanseaza sume exorbitante, care ajung si la 1.000 euro/mp. Vanzarile se fac insa la preturi de cinci ori mai mici.

“Am auzit ca s-a vandut un teren, langa Hotel Sinaia, cu 1.000 euro/ mp. L-a cumparat un strain”, povesteste Constantin Onorel Lovin, sef serviciu tehnic si urbanism la Primaria Sinaia. “Nu este adevarat.

Terenul acela nu s-a vandut, este de patru ani pe piata si nu este curat din punct de vedere juridic; exista mai multi proprietari, care nu se inteleg si care cer din ce in ce mai mult”, il contrazice Sergiu Tofan, director al agentiei locale Intermont. “Se simte o asezare a preturilor, dupa ce toti au visat si au lansat preturi-bomba, exagerate.

Proprietarii au vazut ca degeaba cer 700-800 euro/mp, in timp ce vecinii lor au terenuri pe piata cu 120-200 euro/mp, si au lasat si ei la 150 euro/mp, daca au intentionat sa vanda”, completeaza acesta.

In realitate, preturile terenurilor de pe Valea Prahovei sunt cu 50-60% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor agentiilor imobiliare.

Spre comparatie, cu un pret de maximum 200 euro/mp, cu cat s-a vandut un teren in Sinaia, in Bucuresti nu se mai gasesc terenuri rezidentiale, in nici unul din cele sase sectoare, nici macar in cartierele de periferie, ci doar in zonele in dezvoltare, din comunele limitrofe.

Pe Valea Prahovei, preturile sunt foarte diferite, in functie de statiuni si mplasament. “Achizitionarea unui teren in zona Predeal - Sinaia poate costa de trei-patru ori mai mult decat in partea de jos, zona Comarnic- Campina”, declara Laurentiu Megelea, manager al firmei imobiliare Mervani.

si cu toate acestea, terenurile scumpe, din statiunile Sinaia si Predeal, sunt cele mai cautate si se vand rapid, daca proprietarii cer preturi rezonabile.

Potrivit unui studiu al acestei agentii, din totalul ofertelor de terenuri de pe piata, doar 6% sunt in Predeal si alte 6% in Sinaia, in timp ce in Busteni sunt 12%, in Comarnic 24%, in Breaza 22% si restul prin Azuga, Cornu, Campina si alte localitati de pe Valea Prahovei.

Acolo unde mai sunt astazi putine terenuri de vanzare si unde s-a construit masiv in ultimii ani, apar la vanzare multe locuinte noi. In statiunile Predeal, Busteni, Sinaia si Azuga se concentreaza ofertele de vile scoase la vanzare de catre investitori, acestea depasind ca pondere 40% din totalul ofertelor imobiliare.

Cele mai ieftine terenuri in Sinaia costa 25 de euro/mp

Plaja preturilor acopera multe categorii de potentiali clienti. De exemplu, in Sinaia, exista si terenuri cu doar 25 euro/mp, la iesirea spre Targoviste, dar fara utilitati, precizeaza Laurentiu Megelea.

Exista, in acelasi timp, si terenuri foarte bine pozitionate, intr-o zona aerisita, cu mai putine constructii, precum cea de langa Taverna Sarbului, la cativa kilometri de centrul statiunii, unde preturile variaza intre 100 si 200 euro/mp, in functie de suprafata si deschiderea la strada, recomanda Sergiu Tofan. Exista insa si oferte exceptionale, rarisime, cu preturi de 300 euro/mp.

Doua astfel de loturi sunt situate in zona zero a statiunii, in apropierea Hotelului Sinaia, unde cu greu mai poti arunca un ac.

In Predeal, cea mai cautata si cea mai pitoreasca zona este Cioplea, unde preturile variaza intre 100 si 250 euro/mp, iar cea mai ieftina este iesirea spre Bran, unde preturile pornesc de la 40 euro/mp. Un punct de atractie il reprezinta partiile de schi, in apropierea carora preturile sunt duble fata de rest. Aceasta regula se aplica atat in Predeal, cat si in Busteni si Azuga.

Atentie insa la situatia juridica a terenului, in Sinaia si Predeal nefiind solutionate foarte multe dosare de revendicare (600 numai in Sinaia) si la regulile urbanistice. Exista o serie de restrictii pe Valea Prahovei, mai ales in Sinaia si Predeal.

Inainte de a cumpara terenul, trebuie cunoscuti indicii de folosire a acestuia (din care rezulta pe cat teren se poate construi si cat de inalta poate fi cladirea).

Potrivit sefului serviciului tehnic de la Primaria Sinaia, in planul de urbanism local, procentele de ocupare a terenului (POT) sunt de maximum 20-40%, in functie de zona, iar suprafata construita raportata la suprafata terenului (CUT) de 1-1,5. Prin exceptie, daca sunt realizate planuri urbanistice zonale (PUZ-uri), se poate mari POT la 60-70%, iar CUT pana la 4%.

In Predeal, nu exista exceptii, astfel incat POT nu poate depasi 50% si nici CUT nu poate fi mai mare de 1.

In ceea ce priveste evolutia pietei, parerile sunt unanime: aceasta se va dezvolta. Vor creste preturile, usor dar sigur, in contextul unei cereri constante pentru proprietatile de pe Valea Prahovei. Nici o grija insa, aceste statiuni nu se vor inchide (asa cum s-a intamplat cu Poiana Brasov) ci va continua sa se vanda si cumpere terenuri construibile si in urmatorii ani.

“Nu cred ca se va ajunge sa existe cerere care sa nu poata fi acoperita. Orasul se va dezvolta, si mereu vor exista terenuri de vanzare”, declara Onorel Lovin. “Se vor gasi solutii pentru toate zonele. Am avut un investitor care a cumparat anul trecut o cladire veche, a demolat-o si a construit un hotel”, declara Sergiu Tofan.

In imobiliar, calculele se fac de doua ori, iar proprietarii care cer preturi nerealiste vor mai avea mult de asteptat.

PREDEAL 40-250 euro/mp

Cea mai scumpa zona si cea mai pitoreasca este Cioplea, unde proprietarii cer intre 100 si 250 euro/mp.

Cea mai ieftina zona se afla la iesirea spre Bran si Paraul Rece, unde preturile coboara pana la 40 euro/mp.

Pericol: atentie la regulile stricte de urbanism. Suprafata minima pe care se poate construi este de 800 mp, si gradul de ocupare al terenului, de maximum 50%.

Oportunitate: Un proprietar vinde o suprafata foarte mare de teren - peste 20.000 mp - intr-o zona exclusivista, Cioplea, aproape la jumatate din pretul pietei. Conditia este ca viitorul investitor sa realizeze un complex hotelier cu servicii pentru zona.

Articol integral in Capital