Uniunea Europeana spera ca Romania va continua sa aplice "curajos" reformele, au declarat, miercuri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Dincolo de felicitari ei au tinut sa sublineze ca Romania mai are multe de facut pentru a-si putea asuma rolul de partener puternic in cadrul UE.

"Ieri am luat decizia, azi o sarbatorim, maine trebuie sa ne intoarcem la munca. Nu ne gandim doar la ce poate face Uniunea Europeana pentru Romania, dar si la ce poate face Romania pentru UE", a spus Barosso.

Presedintele PE a fost asigurat de premierul Tariceanu ca procesul de reforma va continua, in special in domeniile privind justitia, agricultura si sectorul sanitar-veterinar.

Premierul a asigurat ca aderarea la UE nu va avea efecte negative si nici nu va antrena cresteri ale preturilor, amintind ca majorarea salariilor este posibila doar in conditiile unei cresteri a productivitatii pe plan intern.

Si presedintele Basescu a dat asigurari clare presedintelui Comisiei Europene si comisarului european pentru extindere ca ritmul reformelor initiate va continua accelerat, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Cei doi oficiali europeni au sosit la Bucuresti la numai o zi dupa ce Comisia Europeana a recomandat aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007.