Dreapta liberala a castigat, sambata, majoritatea in Senatul Parlamentului de la Praga, obtinand o victorie zdrobitoare in alegerile partiale organizate timp de doua zile in Cehia. Potrivit France Presse, Partidul Civic Democrat (ODS) a obtinut victoria in 14 dintre cele 27 de circumscriptii disputate in turul al doilea al alegerilor senatoriale partiale.

Social-democratii au obtinut sase locuri, crestin-democratii patru, iar independentii trei.

"Este un rezultat fantastic", a declarat liderul ODS, premierul Mirek Topolanek, mentionand ca rezultatele demonstreaza ca alegatorii nu vor un Guvern condus de social-democrati.

Alegerile - destinate sa reinnoiasca o treime din cele 81 de locuri ale Senatului - au reprezentat un adevarat test politic pentru o tara care nu a avut un guvern stabil.

Victoria dreptei liberale are loc la o luna dupa demisia fortata a guvernului format de ODS, care nu a reusit sa obtina votul de incredere al Parlamentului, din cauza lipsei unei majoritati suficiente. Astfel, guvernul Topolanek are cel mai scurt mandat din istoria postcomunista ceha, de numai 38 de zile.

Toate decizile sunt blocate de cinci luni, deputatii cehi reusind numai sa aleaga un presedinte interimar al Parlamentului si sa voteze liniile directoare ale bugetului pe 2007.

Presedintele Vaclav Klaus intentioneaza sa relanseze, incepand de luni, discutiile cu partidele parlamentare pentru formarea unui nou Guvern sau negocierea organizarii de alegeri anticipate.