Informatia ne-a fost confirmata de trei fosti ofiteri de Securitate patrioti: Liriceanu, Plesuta si Parastasievici. Romani adevarati! Nu ne temem de justitie. „Romania Mare“ a citat acelasi fel de surse si n-a patit nimic.

Prezentul trece spre viitor, sub supravegherea trecutului. Insa acelasi cocteil temporal poate da dizolvantul care topeste moravuri vechi sau, dimpotriva, cleiul care impreuneaza viciul si sansa. Romanii, cu stiinta lor rafinata de a prelungi clandestin formele decazute ale istoriei, sint cea mai buna dovada.

Astfel, inlesnirea cu care Vadim Tudor a inchis Parlamentul, pe durata prezentarii Raportului Tismaneanu, nu e un fapt al prezentului, ci o forma robusta de trecut toxic.

Criza neintrerupta de nebunie autoritara a lui Vadim a fost fondata, demult, in timpul mineriadelor. Atunci, sub ingrijirea unui aparat de stat educat de comunism, a fost lansata practica violentei politice. Ea a impus cu duritate imunitatea juridica si etica a unei clase vechi, decisa sa invie monstruos.

In acest punct, trebuie sa facem diferenta dintre momentul fondator si parada epileptica a lui Vadim, la vederea comunismului incatusat intre copertele Raportului Tismaneanu. Mineriadele de masa, stradale, au deschis, printre multimi cu capul spart, calea pe care a inaintat, economic, politic si mediatic, noua clasa privilegiata, pina la dezechilibrul nemasurat de astazi.

Restul a mers de la sine. Anticomunismul a fost lasat la deshidratare. Numai in momentul in care el a luat, pe neasteptate, forma unui Raport nimicitor, a fost slobozit Vadim, printr-o simpla incuviintare din cap a omului de stat in stat Vacaroiu si a infinit anexabilului Olteanu.

Diferenta nu trebuie sa ne scape: Vadim e un imigrant intern, capsunarul oligarhiei, omul treburilor murdare, de care protipendada nu se mai atinge, in marea ei subtirime de gust. Sluga si mercenar, Vadim pare neinsemnat. Nu e deloc asa. Vadim merita atentia cuvenita unui parazit staruitor.

Puterea acestui mascarici martial vine tocmai din rationamentul lenes pe care il repetam dupa fiecare nou record de vandalism: Vadim e Vadim, n-ai ce-i face! La fel de indolent e calculul in care Vadim e o variabila tolerabila, dupa regulile si ricoseurile biliardului politic local.

Astfel, Vadim a fost, rind pe rind, tocmai bun pentru a contracara fuga electoratului spre Iliescu si, mai nou, ceva de micsorat si blocat prin ascensiunea lui Becali. Lipsite de logica, aceste calcule sint, de fapt, alibiul permanent al lui Vadim. In plus, ideea dupa care liderul PRM se sprijina legitim, pe milioane de voturi, e complet laterala.

Dupa acest argument, ar trebui sa fim guvernati de partidul care promite 10.000 de euro de locuitor, bani in mina. Problema Vadim e grava si nu poate fi scuzata de calcule sau de obisnuinta de a trai necivilizat.

Cu parere de rau pentru birocratia de la Bruxelles, de la 1 ianuarie, Vadim devine problema ei. Prin urmare: in cite state membre ale UE e ingaduita aparitia unui ziar care cerceteaza preputul evreilor? Dar insultele scabroase la adresa lui H.-R. Patapievici? Merita ei asta pentru ca au intrat in jocul politic? Daca spuneti da, ati si renuntat la viata publica, altfel decit o aproba Vadim. Asta interzice „Romania Mare“.

E sarcina Uniunii Europene sa ne lamureasca: admite un personaj cu drept universal la injurie si calomnie? Cit de curind ne va arata UE daca va incuraja mitinguri anti-Vadim, la Viena sau Paris, dupa modelul pe care l-a binecuvintat, in cazurile Haider si Le Pen? UE trebuie sa ne spuna pe scurt: va ataca sau nu persoana juridica a ciumei? Sau va pretexta dreptul la libera exprimare si va prelua

moftargumentul dupa care mascarile din „Romania Mare“ nu sint semnate de Vadim care nu se amesteca in politica editoriala a revistei, bla, bla, bla? Adevarat, noi ar fi trebuit sa curatam locul. N-am reusit.

Totusi, detinem informatii sigure. Stie UE ca Vadim (rrom metodist, nume adevarat - Vadassy) e impotent? In 1987, seara, el a fost vazut acuplindu-se cu un calorifer. Pe atunci, asemenea instalatii erau reci ca gheata. De acolo i s-a si tras bietului om. Informatia ne-a fost confirmata de trei fosti ofiteri de Securitate patrioti: Liriceanu, Plesuta si Parastasievici.

Romani adevarati! Nu ne temem de justitie. „Romania Mare“ a citat acelasi fel de surse si n-a patit nimic.

In sfirsit, daca va gasi ca onoarea lui Vadim e intinata, UE poate recurge la clauza de salvgardare. Mai bine asa decit prada unui viitor stravechi.