Alenia Aeronautica este interesata de privatizarea companiilor Romaero si Avioane Craiova, desi are o experienta nefericita de pe urma incercarii de a face o alta afacere in Romania. Chiar daca a castigat licitatia organizata de Ministerul Apararii pentru achizitia a sapte avioane de transport scurt - mediu curier, tranzactia nu s-a incheiat pentru ca licitatia a fost anulata.

Alenia e in continuare cu ochii pe Romaero si Avioane Craiova

“La Romaero am putea produce doua elemente ale fuzelajului avioanelor ATR si am putea folosi Avioane Craiova ca unitate de suport pentru avioanele noastre din aceasta regiune. Dar pentru inceput trebuie sa vedem cum decurge procesul de privatizare”, a declarat Paolo Pozzessere, senior vicepresedinte al Alenia Aeronautica, citat de SeeNews.

Luna trecuta, statul roman a anuntat ca asteapta ofertele finale pentru 80,9% din actiunile Avioane Craiova pana pe 28 februarie. Compania Romaero a fost scoasa la privatizare in anul 2005, insa nu s-au facut mari progrese in aceasta privinta.

Italienii, inca optimisti

Alenia Aeronautica este interesata de achizitionarea acestor doua companii romanesti, chiar daca are, chiar in acest moment, o experienta nefericita cu un contract in Romania. Dar sa vedem despre ce este vorba.

La inceputul lunii septembrie 2006, Romtehnica, structura aflata in subordinea MApN, a demarat o licitatie pentru pentru achizitionarea a sapte avioane de transport scurt - mediu curier.

Din cele sapte companii care au solicitat caietul de sarcini, doar doua au depus oferte, EADS -CASA din Spania pentru avionul C-295 si Alenia Aeronautica din Italia pentru avionul C-27J Spartan.

Evaluatorii romani au stabilit ca oferta companiei italiene respecta toate criteriile din caietul de sarcini, astfel incat Alenia Aeronautica a fost declarata castigatoarea licitatiei, insa decizia de acordare a contractului a fost contestata de celalalt participant la licitatie.

In data de 6 decembrie a anului trecut, Alenia Aeronautica a castigat licitatia organizata de Ministerul Apararii pentru achizitia a sapte avioane de transport scurt - mediu curier.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis, in data de 2 februarie, anularea procedurii de achizitie publica, considerand ca au fost incalcate principiile nediscriminarii, al tratamentului egal si al transparentei.

Catalin Popescu, purtatorul de cuvant al CNSC, a declarat ca documentatia pusa la dispozitia celor doua firme participante la licitatie nu a respectat cerintele asumate. Un alt motiv al anularii licitatiei a fost faptul ca firmelor li s-a permis sa depuna ofertele in limba engleza, in ciuda faptului ca in caietul de sarcini era scris ca acestea pot fi depuse doar in limba romana.

Alenia Aeronautica este o subsidiara a grupului industrial italian Finmeccanica care produce avioane, elicoptere, echipamente electronice pentru industria de aparare.