Gålceava presedintelui cu premierul, intåmplata saptamåna trecuta, in direct, la TVR 1, a produs o mare surpriza: a fost pentru prima oara cånd Basescu a pronuntat in clar numele unuia dintre „baietii destepti“: firma Energy Holding, recte Bogdan Nicolae Buzaianu. S-a lasat cu acuzatii reciproce de minciuna, ceea ce ne-a indemnat sa intervenim.

Vom reproduce aici, fara sa va mai obosim cu comentarii - pentru ca voi, cititorii fideli ai anchetelor noastre, sunteti deja supercompetenti in chestiune -, una dintre secventele gigafraudelor cu gigawati, ilustrata prin documente.

Contractele destepte

Contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Portile de Fier II (PF II).

Momentul 1: in 2001, firma VA TECH HYDRO - firma care a obtinuse in 1997 de la ministrul de atunci al Industriei, dl Calin Popescu Tariceanu, prin incredintare directa, reparatia hidrocentralei Portile de Fier I (PF I) - face o noua oferta pentru PF II, oferta pe care o prezentam in facsimilul 1.

Cum, in documentul lor, costurile sunt exprimate in franci elevetieni si in euro, am facut noi echivalarea intregii sume in euro, la cursul de atunci. Suma este 97.816.962 de euro.

Momentul 2. Oferta este analizata si se decide, la nivelul Guvernului Adrian Nastase, la recomandarea ministrului Dan Ioan Popescu, achizitia dintr-o singura sursa a serviciilor de reparatii capitale de la VA TECH HYDRO (facsimilul 2).

Argumentul pentru optiunea incredintarii directe catre VA TECH a fost, asa cum ni l-a prezentat personal domnul Dan Ioan Popescu, tocmai faptul ca aceeasi companie repara si PF I si ca implicarea unui alt furnizor ar genera incompatibilitati.

Argumentul este o gluma trista: toti specialistii pe care i-am consultat sustin ca, fiind vorba de entitati distincte, PF I si PF II puteau foarte bine sa fie lucrate de firme diferite; megawatii, cånd se intålnesc in cabluri, nu-si mai amintesc cum le chema pe mamele lor.

Un argument foarte palpabil, dincolo de aceasta minciuna, este faptul ca jumatatea sårbeasca a PF I este retehnologizata de o companie ruseasca, desi este jumatatea aceleiasi hidrocentrale.

Ii recomandam, cu acest prilej, actualului ministru Varujan Vosganian sa nu mai iasa public cu ineptii de genul „masina care nu poate circula cu roti de Audi pe fata si cu roti de Dacia pe spate“, pentru ca se face complice la escrocherie: sunt masini diferite, domnu’ Vosganian.

Dar sa aruncam o privire pe valoarea contractului aprobat de Guvern: 122.150.000 de euro (facsimilul 3). Guvernul care nu prea avea ce face cu banii nostri a scumpit, asadar, oferta executantului cu vreo 25 de milioane de euro.

Din documentul prezentat se poate vedea ca prima plata - 30.537.000 de euro - s-a efectuat la cåteva zile dupa semnarea contractului, dar cu trei ani inainte de a se fi miscat vreun surub la PF II. Dar, ma rog, erau grabiti oamenii sa-si ia un comision.

Momentul 3. Plata propriu-zisa. Din documentele produse de Hidroelectrica, avem prilejul sa vedem si cåti bani vor fi platiti de fapt catre VA TECH (facsimilul 4).

Esalonarea platilor este facuta pe o perioada de 12 ani; in primii trei ani sunt platite doar avansurile, in valoare de 63 de milioane de euro; påna in 2013 trebuie sa se achite in intregime contractul, care are o valoare cu ceva mai mare decåt cea trecuta in contractul votat de Guvern: 280 de milioane de euro, fix de trei ori mai mult decåt oferta initiala a furnizorilor.

Ca sa va faceti o idee, pentru retehnologizarea jumatatii lor de hidrocentrala la PF I, sårbii - care au scos la licitatie contractul - au incheiat un contract in valoare de 100 de milioane de dolari cu compania rusa Power Machine, cei care au produs turbinele si generatoarele hidrocentralei in 1972; PF I este de cåteva ori mai mare decåt PF II, care, la romånii generosi, costa de peste trei ori mai mult.

Energy Holding a fost una dintre fetele retelei de escroci specializati in coruperea tinerelor guverne postcomuniste din regiunea Balcanilor in afaceri cu energie. Am numarat cel putin 10 firme prin care s-au plimbat cam aceleasi personaje, firme care si-au dedicat activitatea invaluirii guvernelor romåne.

Sub numele de Energy Holding si Energy Consult au fost intermediate tranzactiile de mai sus; apoi, Energy Holding s-a infipt la comertul de energie, devenind cel mai important operator privat de pe piata libera; sub numele de INET, aceiasi baieti destepti au achizitionat UCM Resita, pentru a deveni si furnizorul de utilaj greu - turbine - pentru hidrocentralele si termocentralele pe

care planuiesc sa le retehnologizeze. Ar mai fi de adaugat ca, simbolic pentru calitatea executantului, doua grupuri ale PF II, dintre cele nou reparate, s-au defectat si au fost oprite fix saptamåna trecuta - unul chiar duminica.

Mari specialisti in rularea identitatilor, escrocii au våndut, anul trecut, Energy Holding si Energy Consult unei banci elvetiene, Societe Bancaire Privee. O banca naiva, odata ce a inghitit minciunile domnului Bogdan Nicolae Buzaianu, minciuni pe care si le-a asumat public saptamåna asta.

Citam din comunicatul publicat in mai multe ziare nationale: „Energy Holding nu are nici o legatura cu firma VA TECH HYDRO, fosta SULZER HYDRO... Dl Nicolae Buzaianu a fost simplu consultant al firmei VA TECH HYDRO“.

Reproducem, spre uzul fraierilor elevetieni, o corespondenta a VA TECH cu Hidroelectrica (facsimilul 5); intre destinatari, apare nu numai dl Buzaianu, ca reprezentant al Energy Holding, ci inca o persoana, din partea aceleiasi institutii, ca nu cumva sa ramånem cu impresia ca dl Buzaianu asigura consultanta ca persoana privata. Asta apropo de Buzaianu.

Cåt despre Energy Holding, care „nu are nici o legatura cu firma VA TECH“, va propunem o stire Mediafax din 2003: „Compania elvetiana Energy Holding va furniza echipament electric si mecanic pentru hidrocentrala de la Islaz, cu subcontractori care ii includ pe Voith Siemens, VA TECH HYDRO, VA TECH T&D si UCM Resita“.

Deci, in 2003, baietii destepti trecusera de vårsta consultantei, ba o depasisera si pe cea a negotului cu energie si se pregateau sa intre ca antreprenori in reparatia de hidrocentrale si asta in parteneriat cu VA TECH.

Asteptam scuze din partea actualului actionar majoritar al Energy Holding, dar mai ales asteptam ancheta promisa de ministrul Varujan Vosganian privind cazurile retehnologizarilor din sistemul energetic.

De ce e nevoie sa scapam de Monica Macovei

Motiunea contra ministrului Justitiei este initiata de Partidul Conservator, partid ai carui ministri au reusit performanta de a intra toti in investigatia procurorilor de la DNA. Dar nu trebuie sa-l uitam pe proaspatul vicepresedinte al aceluiasi partid, dl Dan Ioan Popescu, a carui opera de arta termo si hidroeurofaga este in studiu la acelasi Parchet.

E vital pentru acest cuib de penali sa blocheze cercetarile. Monica Macovei este doar un prim obstacol in calea catre explozivele lor dosare; urmatorii pe lista sunt procurorii-sefi ai celor doua parchete interesate; viitorul ministru va trebui sa inlocuiasca actualii sefi cu sefii corecti.

Ca sa inteleaga ce inseamna un procuror corect, viitorul ministru trebuie sa vina dintr-un partid cu care sa te mai poti intelege, nu unul mai greu santajabil. Si uite ca am gasit si explicatia recentei pretentii a PC adresate liberalilor, de a elimina toti ministrii PD din Guvern.