In magazinele de specialitate, pretul acestora a scazut cu 30%-40%, undeva la valorile anticipate la sfarsitul anului de specialisti, care dadeau ca sigura o diminuare cu pana la 40 de procente.

Romanii au sperat la reduceri spectaculoase la produsele electronice si electrocasnice, imediat dupa aderare.

Principalul motiv al acestor ieftiniri, invocat de analisti si directori de magazine, a fost disparitia taxelor vamale.

Cu alte cuvinte, majoritatea s-a gandit ca, daca dispar taxele vamale la importul acestor produse din UE, va scadea dramatic si pretul lor. Totusi, situatia reala este ceva mai complicata.

Din cate se poate vedea in prezent, preturile la produsele IT nu au suferit ieftiniri spectaculoae, ci si-au mentinut o usoara tendinta, absolut normala, de ieftinire treptata a anumitor produse. Tendinta care oricum s-a manifestat pe piata in ultimii doi-trei ani.

"Preturile au scazut, in medie, cu 10%-15% in fiecare luna, iar vanzarile inregistrate in primele luni din 2007 pe categoria de produse LCD si plasma reprezinta 50% din totalul vanzarilor de televizoare", spune Dragos Simion, vicepresedintele Flamingo.

Daca la capitolul ieftiniri s-a intamplat cam ce asteptam cu totii, directorii si patronii de firme IT tot anunta o posibila scumpire a acestor produse, din primavara, ca urmare a introducerii unei taxe de mediu.

Cresterea vehiculata se situeaza undeva intre doi si zece euro, depinde de categoria de produse, cele mai taxate fiind frigiderele.

Estimam o crestere de 10 ori a numarului de unitati vandute fata de 2006, tinand cont de eliminarea taxelor aferente acestei game de produse si de interesul din ce in ce mai mare manifestat de clienti.

"Preturile au ajuns la un nivel coborat, si vor urma cel mai probabil tendinta laptopurilor, unde schimbarea de tehnologie a fost cea care a determinat evolutia preturilor.

Dar un laptop medium se pastreaza la aproximativ 2.500-3.000 RON de doi ani, chiar daca procesorul acum are frecventa dubla. La fel si la LCD si plasma, modelele vechi scad ca si pret si sunt inlocuite la acelasi pret de modele mai dezvoltate tehnologic.

O plasma de 106 cm costa aproape 7.500 de lei

Pe piata romaneasca, un TV cu plasma, cu diagonala de 106 cm, poate costa si 4.000 de lei, insa poate ajunge pana la 7.000-7.500 de lei. Diferenta este facuta de firma producatoare, in mare parte, dar si de specificatiile tehnice.

In acelasi timp, LCD-urile cu diagonala de peste 80 de centimetri, foarte raspandite la noi, pornesc de la 2.600 de lei, fata de 4.000 de lei, cat costau inainte de 1 ianuarie 2007, si ajung pana la aproape 3.500 de lei, comparativ cu cei aproape 8.000 de lei, cat eram nevoiti sa scoatem din buzunar pentru un astfel de televizor anul trecut.

Pe langa pretul mult mai mic decat cel cu plasma, LCD-urile au avantajul ca permit rezolutii mai mari, care se traduc printr-o imagine mult mai fidela. Sunt chiar mai subtiri decat cele cu plasma si au si o durata de viata mai mare.

In plus, pentru ca ofera rezolutii mai bune, pot fi folosite si ca monitoare pentru computere, pe piata existand LCD-uri de 51 de cm, pentru care platiti putin peste 1.500 de lei.

Dragos Simion mai spune ca preturile au ajuns la un nivel coborat, si vor urma cel mai probabil tendinta laptopurilor, unde schimbarea de tehnologie a fost cea care a determinat evolutia preturilor.

Un laptop mediu se pastreaza la aproximativ 2.500-3.000 de lei, chiar daca are doi ani vechime, iar procesoarele actuale au frecventa dubla.

"La fel se intampla si la LCD sau plasme, modelele vechi scad la pret si sunt inlocuite la acelasi pret de modele mai dezvoltate tehnologic", considera Simion.

Integral in Adevarul