Televiziunea de stat iraniana a prezentat, luni, noi imagini cu marinarii Fortelor Regale britanice arestati de Teheran, dupa ce presa a relatat ca intregul grup a recunoscut ca a patruns ilegal in apele teritoriale iraniene, pe data de 23 martie.

Marea Britanie a respins declaratiile televizate si a precizat ca acestea sunt inacceptabile, adaugand ca militarii se aflau in apele irakiene, relateaza Reuters.

Noile imagini difuzate ii prezinta pe trei dintre puscasii marini britanici capturati, in fata unei harti a regiunii Golfului Persic. Acestia vorbesc in fata camerei, insa cuvintele lor nu pot fi auzite. Potrivit comentatorului de la postul de televiziune, acestia au marturisit ca echipa din care faceau parte a patruns ilegal in apele teritoriale iraniene.

Este pentru a treia oara cand televiziunea iraniana transmite imagini ale militarilor britanici capturati. Intr-o alta inregistrare, un alt barbat prezentat in imaginile difuzate pare ca rade.

Marea Britanie considera "inacceptabile" imaginile difuzate

Londra si-a reafirmat, luni, pozitia, dupa ce televiziunea iraniana, Al- Alam, a afirmat ca cei 15 militari britanici capturati de Teheran "au recunoscut" cu totii ca ar fi patruns fara autorizatie in apele teritoriale iraniene, relateaza AFP.

"Nu putem decat sa ne reafirmam pozitia", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe.

Militarii "sunt detinuti impotriva vointei lor, nu am avut acces consular la ei, am spus clar ca au fost capturati in apele teritoriale irakiene si ca vrem sa fie eliberati", a adaugat el.

Pe de alta parte, televiziunea nationala iraniana a comentat ca "Marea Britanie si-a schimbat putin pozitia, in ultima zi sau doua, privind faptele de necontestat, precum si protestele zgomotoase".

"Daca aceasta cale continua, putem spera ca aceasta problema va fi rezolvata printr-un proces bilateral si departe de agitatie si proteste zgomotoase, precum si prin indeplinirea cerintelor logice ale Iranului", a precizat postul de televiziune.

Cetatenii iraniei protesteaza impotriva britanicilor

Sute de cetateni iranieni au protestat, duminica, in fata ambasadei britanice de la Teheran, scandand "Moarte Marii Britanii" si pretinzand scuzele Londrei pentru ca nu recunosc vina militarilor britanici care au patruns ilegal in apele iraniene.

"Britanicii ar trebui sa-si ceara scuze pentru ca nu aveau nici un drept sa intre in tara noastra. Ar trebui sa-i retinem pe militari pana cand Guvernul britanic isi va cere scuze", a spus Mohammad Mehdi Pourmoghaddam, un student in varsta de 25 de ani prezent la miting.

Protestatarii erau membri Basij, militie religioasa, aparatoare a valorilor Revolutiei Islamice.

Unii dintre ei scandau "Ambasadorul Batranei Vulpi ar trebui expulzat", facand aluzie la reprezentatntul diplomatiei britanice.