Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad i-a eliberat, miercuri, pe cei 15 marinari britanici retinuti in Golful Persic. Militarii au fost pusi in libertate, dupa ce acestia s-au intalnit cu presedintele Ahmadinejad. Televiziunea de stat iraniana a difuzat imagini cu cei 15 britanici imbracati in civil, strangand mana cu liderul de la Teheran.

"Suntem foarte recunoscatori pentru aceasta gratiere", a declarat unul dintre ei.

Presedintele iranian a anuntat, in timpul unei conferinte de presa televizate, ca ii va elibera pe cei 15 militari britanici, cerand Londrei sa nu ii sanctioneze pentru ca si-au recunoscut vina dupa ce au patruns in apele teritoriale iraniene. El a precizat ca aceasta decizie reprezinta "un dar oferit poporului britanic", relateaza AFP.

"Ii cer premierului Tony Blair sa nu ii pedepseasca pentru ca au spus adevarul", a adaugat Ahmadinejad, citat de Reuters.

Ahmadinejad a profitat de conferinta de presa pentru a-l decora cu o medalie pt curaj pe un comandant al marinei din cadrul Gardienilor Revolutiei, care a capturat cei 15 militari britanici.

"Vreau sa ofer, in semn de multumire, o medalie de al treilea grad pentru curaj comandantului fortelor care au aparat frontiera Iranului si au arestat intrusii", a declarat presedintele iranian.

De asemenea, liderul de la Teheran a lansat un lung sir de atacuri impotriva Consiliului de Securitate al ONU, pe care il acuza ca a permis ocuparea Irakului si "crimele din Palestina".

"Consiliul de Securitate nu numai ca a asistat pasiv la ocuparea Irakului, dar nu a facut nimic pentru a pedepsi agresorii acestui popor. Iar atunci cand Iranul era ocupat, a exercitat presiuni asupra lui" pentru a inceta luptele, a explicat Ahmadinejad.

Marea Britanie a salutat decizia Iranului privitoare la eliberarea celor 15 militari britanici. "Salutam declaratiile facute de presedintele Ahmadinejad. Vom incerca sa aflam mai multe informatii in ceea ce priveste metoda si momentul eliberarii celor 15 militari", a declarat purtatorul de cuvant al premierului Tony Blair.