Liderul de la Teheran Mahmoud Ahmadinejad a declarat, luni seara, ca Iranul are capacitatea necesara de a produce combustibil nuclear la scara industriala.

Acesta a precizat, in cadrul unei conferinte organizate de Ziua Nationala Nucleara, ca tara sa a reusit sa instaleze un numar mare de centrifuge folosite la imbogatirea uraniului si a avertizat ca programul nuclear va continua, relateaza agentiile internationale de presa.

"De astazi, Iranul se poate numara printre tarilor care pot obtine combustibil nuclear la scara industriala. Marea natiune a fost un pionier in domeniul stiintelor in secolele trecute si nu va permite comunitatii internationale sa-i impiedice progresul", a precizat presedintele iranian, in discursul pe care l-a tinut la centrala nucleara de la Natanz.

"Iranul isi va apara pana la capat dreptul la energie nucleara", a adaugat Mahmoud Ahmadinejad, citat de AFP.

Conform BBC News, anuntul liderului de la Teheran era asteptat de mai multa vreme si este interpetat ca o sfidare la adresa Consiliului de Securitate ONU care se teme ca Iranul ar putea sa foloseasca programul sau de imbogatire a uraniului pentru constructia de arme nucleare.

Ahmadinejad a tinut sa precizeze ca noua faza in care a intrat programul nuclear nu va ameninta pacea si stabilitatea lumii, iar acest proces este ireversibil.

Ali Larijani, negociatorul iranian cu privire la programul nuclear, a declarat ca tara lui va rezista presiunile tarile occidentale si spera ca Iranul sa nu fie nevoit sa renunte la "dezvoltarea stiintifica".

Pe data de 24 martie, membrii ONU au propus Iranului o serie de sanctiuni care vizeaza un embargou pe armament, restrictii financiare si comerciale si limitarea accesului Garzile revolutionare iraniene.

SUA si cativa dintre aliatii sai (Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun acest program este dezvoltat numai in scopuri pasnice, si anume pentru generarea de electricitate.