Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a anuntat ca nu va renunta la decizia sa de a dizolva Parlamentul, dar este dispus sa amane data organizarii alegerilor anticipate pentru a incerca sa gaseasca o solutie la actuala criza politica, a declarat, miercuri, un oficial din cadrul Consiliului ucrainian de Securitate Nationala, citat de AFP.

Decizia presedintelui este insa contestata de liderul opozitiei, Iulia Timosenko, care a precizat ca amanarea alegerilor este neconstitutionala, deoarece scrutinul trebuie sa aiba loc in maximum 60 de zile de la dizolvarea parlamentului, adica cel tarziu la data de 27 mai.

Criza de la Kiev este in impas dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat amanarea dezbaterile pe aceasta tema, programate initial sa inceapa miercuri, deoarece cinci judecatori din cadrul Curtii s-au plans ca partizanii premierului pro-rus Viktor Ianukovici au exercitat presiuni asupra lor.

Desi Curtea Constitutionala a decis sa inceapa examinarea legalitatii decretului prezidential de dizolvare a Parlamentului pe data de 17 aprilie, presedintele ucrainian este convins ca instanta constitutionala ii va dreptate.

La inceputul lunii aprilie, Iuscenko a dizolvat Parlamentul si a cerut organizarea de alegeri anticipate, la 27 mai, generand o criza politica in Ucraina.

In aceasta perioada, mii de sustinatori ai premierului Ianukovici au manifestat in centrul Kievului, impotriva acestor decizii pe care le-au calificat drept "greseli fatala".