Seful Statului Major General al armatei turce, Yasar Buyukanit, a declarat joi ca este in favoare unei operatiuni militare in nordul Irakului, pentru a combate rebelii turci kurzi care se ascund in regiune.

Ankara considera ca mii de rebeli separatisti membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan s-au refugiat in nordul Irakului, de unde lanseaza atacuri impotriva fortelor de securitate din sud estul Turciei, relateaza Reuters si AFP.

"Din perspectiva armatei, este necesara o operatiune militara in nordul Irakului. In cazul in care vom primi autorizatie legala din partea Parlamentului, vom face lucru si vom avea succes", a declarat generalul Yasar Buyukanit, in cadrul unei conferinte de presa.

Generalul a adaugat ca este necesara o decizie politica din partea Guvernului, pentru a autoriza o astfel de masura.

Reactia Washingtonului nu s-a lasat asteptata. Purtatorul de cuvant al Casei Albe a cerut Turciei sa nu lanseze o operatiune transfrontaliera impotriva rebelilor kurzi din Irak. Oficialul american i-a sugerat guvernului turc sa coopereze cu cel irakian.

"Este de preferat sa nu recurgem la opertiuni transfrontaliere", a delcarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, care a recunoscut ca activitatile teroriste din nordul Irakului trebuie stopate cat mai curand posibil.