Rusia va deschide o ancheta penala impotriva lui Boris Berezovski, dupa ce magnatul rus a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca pregateste inlaturarea de la putere a presedintelui Vladimir Putin.

Oficialii de la Moscova au a cerut Marii Britanii sa-i retraga lui Berezovski statutul de refugiat politic si sa evalueze juridic declaratiile sale, relateaza agentiile internationale de presa.

"Am dat deja instructiuni autoritatilor competente pentru a deschide un dosar penal, din moment ce ne confruntam cu un apel deschis la rasturnarea regimului constitutional", a anuntat procurorul general Iuri Ceaika, citat de Interfax.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a aratat indignat de atitudinea miliararului Berezovski. Acesta a a cerut autoritatilor britanice sa "puna capat acestei situatii, in care Berezovski se bucura de statutul de refugiat politic si abuzeaza de acesta, actiunile sale cerand extradarea, potrivit legii britanice".

"Sunt foarte multi avocati buni la Londra. Apelurile la inlaturare autoritatilor politice prin violenta reprezinta un motiv viabil pentru luarea masurilor judiciare necesare", a adaugat Lavrov.

Si purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a reactionat la declaratiile lui Berezovski, calificand remarcile acestuia drept "infractiune".

"Vrem sa stim ca Londra nu ar acorda niciodata azil politic cuiva care vrea sa faca uz de forta pentru inlaturarea regimului din Rusia", a precizat Peskov.

Intr-un interviu acordat publicatiei britanic The Guardian, miliardarul rus, Boris Berezovski, declara ca ii pregateste o puternica lovitura presedintelui Vladimir Putin si ca a luat, deja, legatura cu lideri politici de la Moscova.

Critic al regimului lui Putin, Berezovski crede ca acesta poate fi inlaturat de la putere doar prin forta.

"Trebuie sa folosim forta pentru a rasturna acest regim (...) Nu putem face asta prin mijloace democratice", a declarat omul de afaceri rus exilat in Marea Britanie, unde a obtinut azil politic in anul 2003.