Presedintele Bancii Mondiale (BM), Paul Wolfowitz, nu doreste sa demisioneze, in pofida unui scandal referitor la promovarea unei angajate a institutiei cu care are o relatie amoroasa, si care a umbrit intrunirile Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. Wolfowitz a declarat ca Banca are sarcina de a reduce saracia la nivel mondial si va continua cu aceasta misiune, relateaza Reuters.

"Banca Mondiala are o sarcina importanta de rezolvat si cred ca o pot duce mai departe aceasta misiune", a declarat Wolfowitz la o conferinta de presa sustinuta duminica seara, dupa ce un Consiliul de administratie al institutiei i-au cerut demisia.

Potrivit consiliului care reuneste reprezentanti ai statelor membre din intreaga lume, credibilitatea bancii nu trebuie sa aiba de suferit de pe urma controversei legate de promovarea Shaha Riza, prietena lui Wolfowitz.

"Situatia reprezinta un motiv serios de ingrijorare. Trebuie sa ne asiguram ca banca isi poate continua mandatul, precum si sa-si mentina credibilitatea, reputatia si motivatia angajatilor", se arata intr-un comunicat al consiliului.

Presedintele Bancii Mondialesi-a cerut scuze, saptamana trecuta, pentru situatia creata prin promovarea si majorarea salariului lui Riza.

"Am facut o greseala pentru care imi pare rau", a declarat Wolfowitz.

Fost responsabil al Bancii Mondiale pentru Orientul Mijlociu, Shaha Riza fusese detasata in septembrie 2005 la Departamentul de stat al SUA, la doar sase luni dupa ce Wolfowitz a devenit presedintele BM. Totusi, activitatea ei a fost remunerata, in continuare, de BM.

Casa Alba si-a exprimat, vineri, sustinerea fata de presedintele Bancii Mondiale, iar ministrii africani au declarat, la Washington, ca Wolfowitz a avut un rol important in promovarea dezvoltarii in Africa