Ursul Tex, tinut captiv intr-un grajd din incinta fabricii de uraniu din Feldioara, a fost eliberat ieri de o echipa a rezervatiei „Libearty” din Zarnesti. Dupa ce in urma cu citeva zile proprietarul lui Tex s-a opus eliberarii, joi el a permis echipei „Libearty“ sa sedeze si sa transporte ursul in rezervatia din localitatea Zarnesti.

„Ursul era intr-o stare deplorabila. S-a pus problema sa nu poata fi transportat din cauza starii de sanatate foarte precare“, a declarat, pentru HotNews, Cristina Lapis, reprezentanta parcului.

Mai mult, ea a reusit recuperarea animalului fara plata despagubirilor solicitate initial. Actiunea face parte din campania „Salvati ursii de restaurant“, initiata de angajatii adapostului brasovean.

Ursul nuclear

Tex a fost cumparat in 2001 de la Gradina Zoologica din Brasov, de o persoana fizica. Pe factura emisa la perfectarea tranzactiei sint inscrisi „doi pui de urs carpatin“.

Despre unul dintre ei nu se mai stie nimic. Animalele au fost vindute cu doua milioane de lei (60 de dolari). In prezent, pretul unui trofeu de urs matur poate ajunge la 10.000 de euro. Exista suspiciunea ca ursii tinuti captivi sint crescuti pentru ca ulterior sa fie ucisi.

Animalul a fost tinut captiv in vecinatatea Uzinei „R“ din Feldioara, singura unitate producatoare de uraniu din Romania si a fost salvat in urma presiunilor mass-media locale si centrale.

Trei mai asteapta

„Libearty“ adaposteste momentan 20 de ursi. Inainte de sosirea lui Tex, cel mai nou locatar era Maria. Ea a fost adusa, intr-o stare jalnica, de la o benzinarie de linga Sebes. In momentul in care se apropia cineva de cusca, ursoaica inchidea ochii si se lovea cu capul de gratii.

A fost tratata timp de o luna si eliberata zilele trecute in parcul de la Zarnesti. La Sebes a mai ramas insa un mascul care traieste in conditii mizerabile. El este una dintre urmatoarele trei tinte vizate pentru eliberare.

Un al doilea exemplar, identificat de Cristina Lapis, traieste intr-o cusca de citiva metri patrati in comuna brasoveana Mindra. Nici el nu a putut fi eliberat. Atit proprietarul, cit si oficialitatile, de la Politie pina la Garda de Mediu, au pus bete-n roate eliberarii.

Comercializarea catre persoane neautorizate si chiar detinerea unor animale salbatice fara avizele si aprobarile necesare reprezinta acte ce intra in sfera legii penale, potrivit Conventiei privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa, adoptata la Berna, la care Romania a aderat.

„Din 1993 nu se mai puteau vinde sau detine ursi in tara noastra precum niste simple obiecte, deoarece ursul este considerat bun de patrimoniu national. Dupa atitea piedici si minciuni, saptamina viitoare plec in Franta, unde ma voi adresa institutiilor europene pentru a semnala situatia tolerata inca de autoritatile din tara noastra“, promite Cristina Lapis.

Jumatate din totalul ursilor din Europa se gasesc pe teritoriul Romaniei, insa raportul s-ar putea modifica dramatic atita timp cit cotele de vinatoare calculate de Ministerul Agriculturii cresc de la an la an.

Cruciada

„Libearty” a fost infiintata cu ajutorul World Society for the Protection of Animals - WSPA si a costat, pina acum, peste un milion de euro. Cristina, sotia consulului onorific al Frantei in Romania, Roger Lapis, a pornit o adevarata cruciada impotriva detinatorilor ilegali de ursi de pe teritoriul Romaniei.