Coloana care-l transporta pe Tudor Petrov-Popa spre capitala Republicii Moldova a fost nevoita sa se opresca pe marginea drumului, astfel incat fostul detinut politic sa sustina o conferinta de presa ad-hoc, ziaristii locali fiind dezinformati cu privire la ora eliberarii sale.

Ultimul detinut al grupului Ilascu, Tudor Petrov-Popa, aflat in detentie de 15 ani, a fost eliberat, luni dimineata, de autoritatile de la Tiraspol, la expirarea pedepsei, transmite Antena 3.

Alaturi de familia care l-a asteptat la Dubasari dupa iesirea din inchisoarea de maxima siguranta de la Hlinoaia, Tudor Petrov-Popa va merge la casa surorii sale din Chisinau.

Eliberarea sa vine la doua zile dupa ce si colegul sau de suferinta, Andrei Ivantoc, a fost pus in libertate, dupa exact 15 ani de detentie ilegala la care a fost supus de regimul separatist transnistrean.

Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco si Petru Godiac au fost arestati, judecati si condamnati, in 1992, de regimul de la Tiraspol, fiind acuzati de „acte de terorism” in razboiul de pe Nistru. P. Godiac a ispasit doi ani de inchisoare. Ilie Ilascu, condamnat la moarte prin impuscare, a fost eliberat in mai 2001, sub presiunea comunitatii internationale. A. Lesco a fost eliberat acum trei ani, dupa 12 ani de inchisoare.

Dupa eliberarea sa, Ilie Ilascu a intentat un proces, in urma caruia Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, la 8 iulie 2004, ca guvernele R. Moldova si F. Ruse se fac vinovate de condamnarea si tinerea in detentie a detinutilor politici si a dispus eliberarea imediata si neconditionata a celor care mai erau in inchisoare.

Autoritatile separatiste de la Tiraspol nu s-au supus deciziei CEDO si insistentelor repetate ale diferitor structuri internationale.