Producatorii francezi de vinuri sunt dezamagiti de faptul la Presedintele Nicholas Sarkozy nu bea si se tem ca imaginea sa da o impresie gresita despre ce este de fapt Franta, potrivit Reuters.

„De fiecare data cand il vezi la televizor face jogging. Nu-i place sa manance, nu-i place sa bea, el nu reprezinta mentalitatea franceza”, spune Serge Dombierer, angajat al Chateau de Mauvanne din Provence, sudul Frantei.

„Presedintele Jacques Chirac, cel putin, stia cand sa lase bautura deoparte”, a mai spus Dombierer, care sustine ca predecesorul lui Sarkozy putea fi vazut foarte des bucurandu-se de un pahar de vin sau bere, in vizitele sale prin tara.

Sarkozy a declarat saptamana aceasta ca nu se atinge niciodata de alcool. „Nu-mi place” a spus el, incercand sa combata articolele din presa care il acuzau ca ar fi aparut beat la o conferinta de presa, cu ocazia recentului summit G8.

Unii producatori spun ca Sarkozy, ar trebui macar sa guste vinul apoi sa scuipe, asa cum fac degustatori de vinuri, doar sa arate ca este interesat de un produs

„Avand in vedere faptul ca Franta este in criza de vinuri, acest gest da un mesaj negativ” spune Vincent Charleux, producator de vinuri la Gerard Bertrand.

Foarte multi producatori de vinuri, francezi, se lupta cu prabusirea consumului domestic de vin si cu acerba competitie a producatorilor din Australia si Chile.