Membrii guvernului Tariceanu au cerut Comisiei Europene eliminarea

unor pasaje din raportul de tara prezentat miercuri, in care era laudata activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Argumentul: aprecierile cu privire la activitatea procurorilor anticoruptie ar fi „redundante” pentru ca s-ar regasi si in alte paragrafe ale documentului.

Mai mult, oficialii de la Bucuresti au incercat sa convinga Bruxelles-ul ca anchetatorii DNA nu sunt chiar atat de eficienti pe cat cred raportorii Comisiei Europene.

Astfel, intr-o scrisoare trimisa oficialilor UE cu putin timp inaintea publicarii raportului de tara, guvernul Tariceanu a cerut eliminarea a cinci paragrafe din varianta finala a documentului si modificarea altor sase.

Majoritatea pasajelor „atacate” contineau critici si ingrijorari ale Comisei Europene fata de modul in care se duce lupta anticoruptie in Romania. Unul dintre acestea era insa favorabil tarii noastre.

„Propunem ca textul sa fie sters”

Concret, in raportul de lucru al Comisiei se arata: „Termenele in care DNA conduce si incheie anchetele pe care le desfasoara continua sa ilustreze un inalt nivel de profesionalism al echipelor multidisciplinare de ancheta din cadrul directiei”.

Guvernul Romaniei a propus ca „acest text sa fie sters”, sustinand ca „fraza este redundanta, repeta ideea prezentata in paragraful anterior”.

Mai mult, reprezentantii guvernului de la Bucuresti s-au apucat sa critice activitatea DNA sustinand ca „au rezerve cu privire la calificativul de inalt profesionalism acordat termenelor in care se desfasoara anchetele DNA”.

Pentru a fi mai convingatori, ei au prezentat statistici care ar fi trebuit sa demonstreze ca procurorii anticoruptie sunt ineficienti, motiv pentru care se justifica propunerea de schimbare din functie a sefului Sectiei a II-a, Doru Tulus. "(...) reiteram faptul ca, din 428 de cazuri inregistrate la Sectia a 2-a din DNA pe parcursul anului trecut, numai 99 au fost rezolvate.

Dintre acestea, numai 18 au fost trimise la instantele de judecata, iar restul nu s-au finalizat prin solutii de punere sub acuzare”, se arata in scrisoarea trimisa comisiei.

Sirul de critici la adresa DNA nu s-a oprit insa aici, oficialii romani ridicand semne de intrebare chiar si asupra raportorilor Comisiei Europene care isi permisesera sa sustina ca DNA este o institutie performanta, ce isi indeplineste misiunea pentru care a fost creata.

„Autoritatile romane ar dori sa atraga atentia ca, desi apreciaza solutionarea rapida a anchetelor penale, durata investigatiilor in sine nu reprezinta un indicator al unui inalt nivel de profesionalism.

De unde stie Comisia Europeana ca toate anchetele DNA s-au desfasurat intr-o maniera corecta si profesionista si au furnizat probe solide in fata instantelor de judecata?”, se arata in aceeasi scrisoare.

Solicitarea oficialilor romani nu a fost luata in considerare de Comisia Europeana care a refuzat sa scoata din textul final al raportului paragrafele in care se face vorbire despre activitatea DNA. De asemenea, au ramas in raport si criticile la adresa incercarii de schimbare a procurorului Doru Tulus si a instantelor de judecata care nu se implica suficient in combaterea coruptiei.

Guvernul tace

Atat ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, cat si purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, nu au putut fi contactati pentru a explica cererile adresate Bruxelles-ului. Desi au fost contactati telefonic in nenumarate randuri, cei doi oficiali au fost „scuzati” de colegi care au motivat ca acestia sunt ocupati fie cu sedinta de guvern, fie cu cea a CSAT.

Macovei: „E complet anormal sa ceri eliminarea laudelor”

Fostul ministru al justitiei Monica Macovei s-a aratat indignata de cererile facute de guvernul Tariceanu. „Este complet anormal sa soliciti Comisiei sa elimine pasaje care lauda o institutie din tara ta, cum este in cazul nostru DNA.

Exista negocieri pentru eliminarea criticilor, dar niciodata pentru eliminarea laudelor. Cred ca aceste pasaje pozitive la adresa DNA incurcau Ministerul Justitiei, cel putin in raport, cu acea cerere de revocare a procurorului-sef al Sectiei a II-a a DNA”, explica Macovei.

integral in EvZ