"Fata de cele constatate in vizita efecuata in anul 2003, situatia este neschimbata. La orele amiezii aproape toti cei 107 rezidenti erau in curte asezati pe jos sau pe scaune

de metal, imbracati sumar sau dezbracati, cu hainele murdare si rupte. Nici unul din membrii personalului nu desfasura activitati de reabilitare cu acesti rezidenti cu toate ca standardele romanesti in domeniu prevad implicarea rezidentilor in activitati psiho-sociale in functie de nivelul de dezvoltare psihomotorie al fiecarui rezident", se precizeaza intr-un comunicat de presa al CRJ.

Delegatia Centrului a observat conditiile in care sunt hraniti si cazati pacientii, concluzionand ca alimentele sunt insuficiente, iar camerele sunt infecte.

"Lipsa hranei constituie in continuare o problema in CRRN Bolintinul din Vale, rezidentii urmand sa imparta la masa de seara o conserva de pate de 200gr la 3 rezidenti. Asigurarea aportului caloric necesar unei persoane adulte va ramane in continuare o problema atat timp cat alocatia zilnica de hrana pentru un rezident este de 7 ROL/zi.

Conditii de viata improprii au fost observate si in dormitoarele rezidentilor unde nu existau mese sau noptiere pentru ca acestia sa-si poata pastra obiectele personale, usile de la camere erau in mare parte distruse iar mirosul de urina si fecale se facea simtit in toata institutia ca urmare a lipsei de saltele curate si de produse de igiena adecvate.

Datorita infectiilor parazitare aproape toti rezidentii aveau parul tuns foarte scurt, chiar daca un asemenea tratament contravine normelor internationale in vigoare."

CRJ reaminteste Guvernului Romaniei ca obligatia de a asigura conditii de viata si tratament decente pentru persoanele cu dizabilitati mintale au fost stabilite si prin al VIII-lea raport anual al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT), organism care a vizitat institutiile de profil din Romania de sapte ori, ultima vizita avand loc in iunie 2006.

CRJ adreseaza un apel Guvernului Romaniei sa trateze cu maxima seriozitate respectarea drepturilor fundamentale ale omului in institutiile destinate persoanelor cu dizabilitati mintale si sa urgenteze reforma cuprinzatoare si unitara atat la nivelul sistemului de asistenta psihiatrica cat si la nivelul sistemului de asistenta sociala a copiilor si adultilor cu dizabilitati mintale.