Bacalaureatul din 2007 a stabilit un record in Franta, unde, potrivit Le Monde, 83,3% dintre candidati au promovat examenul, cu 2% mai multi decat anul trecut. Dar ce folos: media din Franta e surclasata net de judete precum Suceava, Hunedoara sau Mehedinti, unde cifrele sint de domeniul SF: promovabilitate de aproape 100%.

Performantele au starnit suspiciuni serioase fata de modul in care s-au corectat lucrarile, dar deocamdata nu exista nici o pozitie oficiala fata de aceste rezultate. La nivelul intregii tari, Romania a avut o promovabilitate de 80,7%.

Anul trecut, examenul de Bacalaureat a scos in evidenta mai multe nereguli: variante de subiecte de examen furate din minister, elevi surprinsi copiind, profesori care colectau asa-zise „fonduri de protocol”, judete cu promovabilitate peste asteptari.

Din acest motiv, la Nivelul Ministerului Educatiei s-a creat o comisie care a evaluat, aleatoriu, 1839 de lucrari. Dupa evaluari, 94 de cadre didactice care au supraevaluat tezele candidatilor au fost sanctionate.

Conform Biroului de Presa al Ministerului Educatiei, si in acest an se verifica, aleatoriu, lucrari din cateva judete ale tarii, printre care se numara si Ilfov (cea mai slaba performanta) si Suceava (cel mai mare procent de promovabilitate).

Tot la capitolul recorduri: in Suceava, in urma evaluarii lucrarilor pentru care s-au depus contestatii, procentul de promovati a urcat de la 98,31% la 98,75%! Anul trecut, 93% dintre absolventii de liceu suceveni au promovat acest examen.

Suspiciunile legate de corectitudinea bac-ului in Suceava au aparut imediat dupa afisarea rezultatelor. Ramona Facman, responsabil cu imaginea Inspectoratului Scolar Judetean, sustine ca "Suceava este un judet cu traditie la examenele scolare".

Suceava isi apara examenul

Nu conteaza ca media de promovabilitate la bac e aproape neverosimila. Sucevenii isi apara rezultatele.

„Si la Testele Nationale judetul nostru a obtinut un procent bun: 89,41%. Iata si ce rezultate a avut judetul Suceava in ultimii ani la Bacalaureat. 2002- 96,50%, 2003 - 93, 92%, 2004- 98,48%, 2005 -95, 60%, iar in 2006 procentul de candidati promovati a fost de 93, 27%”, spune Ramona Facman.

Cei care au suspiciuni cu privire la modul in care s-a desfasurat examenul de Bacalaureat in judetul din varful topului ar trebui sa afle in urmatoarele zile si pozitia ministerului.

"Se vor face reevaluari ale lucrarilor in judetele cu procente extreme - cel mai mic procent de promovabilitate si cel mai mare - pentru a stabili daca notarea s-a facut in mod corect”, a mai spus inspectorul scolar.

Franta, cu 10 procente sub judetul Suceava

Franta, de asemenea, se bucura in acest an de un record in privinta rezultatele obtinute la examenul de Bacalaureat. 83, 3%, dintre absolventii de liceu au promovat examenul. Recordul precedent a fost stabilit in 2006, cand 81,9 % dintre candidati au obtinut o nota de trecere.

Cu toate acestea, francezii calculeza altfel rezultatele si nu sunt intru totul multumiti de rezultat. „Tinand cont de evolutia demografica, 63,6% dintr-o generatie au obtinut bacalaureatul, in comparatie cu 64% in anul precedent”, a spus ministrul Educatiei, francez, Xavier Darcos, citat de Le Monde.

Vezi un clip ironic realizat de elevi despre examenul de bacalaureat

Ministerul Educatiei anunta, astazi, rezultatele finale de la Bacalaureat