Parlamentul European a aprobat, marti, la Strasbourg, restrictiile cu privire la comercializarea anumitor dispozitive de masurare ce contin mercur. Instrumentele care vor fi afectate in primul rand de interdictie sunt banalele termometre, manometrele si barometrele. Va fi interzisa doar vanzarea dispozitivelor noi, in timp ce acelea deja existente pe piata vor putea fi cumparate si la mana a doua.

Dispozitivele ce intra sub incidenta noilor prevederi Europene privind utilizarea Mercurului sunt termometrele ne-electrice (ce nu fusesera pana acum interzise (cele electrice sunt deja acoperite de legislatie), instrumentele cu mercur destinate cetatenilor, noile termometre medicale (pentru febra) - pentru profesionistii din domeniul Sanatatii si pentru uzul privat.

Mercurul, un metal toxic pentru sanatatea oamenilor si a mediului

“Proiectul de directiva ce interzice vanzarea pe piata europeana a dispozitivelor cu mercur constituie unul din elementele strategiei globale privind mercurul, un metal extrem de toxic pentru oameni si ecosisteme. Luna trecuta, Parlamentul a adoptat un raport privind exportul, importul si stocarea de mercur”, se arata intr-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Dispozitivele electrice de masura, continand mercur, deja intra sub incidenta legislatiei Europene curente. Nu fusesera vizate dispozitivele de masura non-electrice si non-electronice si echipamentele de control.

Termometrele vechi mai raman o vreme pe piata

Vor exista cateva exceptii in sectorul de sanatate. Va fi interzisa doar vanzarea dispozitivelor noi. Cele deja pe piata vor putea fi reparate sau cumparate si vandute la mana a doua. De la noile prevederi vor fi exceptate si antichitatile.

Prevederile vor fi transpuse in legile nationale in maximum un an dupa ce vor intra in vigoare. Interdictia trebuie aplicata nu mai tarziu de 18 luni de la data respectiva, sau nu mai tarziu de doi ani - in cazul fabricantilor de barometre.