Daniel Serbanescu, directorul directiei de investitii din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a declarat pentru « euROfonduri » ca din nou este suspendata procedura de achizitii publice pentru banca reponsabila cu depozitarea banilor de la UE.

« Dupa ce am transmis adresele in care anuntam rezultatul licitatiei, ne-am pomenit ca Raiffeisen a depus contestatie », a spus Serbanescu. Acesta a precizat ca practic motivul principal este acelasi ca si in cazul primei contestatii depuse de BRD : conditia eliminatorie ca banca sa fie certificata ISO9001/2000, sau sa detina un standard echivalent.

De mentionat este faptul ca deja Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) respinsese deja contestatia BRD.

« Numai trei ofertanti au indeplinit aceasta cerinta : BCR, Banca Carpatica si BancPost », a mai spus Serbanescu. Potrivit acestuia, cerinta referitoare la standardul de calitate a fost eliminatorie, astfel incat oferta Raiffesen nici nu a mai fost evaluata.

Reprezentantii Raiffeisen si-au expus si ei punctul de vedere: "Am contestat pe de o parte descalificarea ofertei noastre si in al doilea rind faptul ca oferta bancii desemnate cistigatoare nu a indeplinit, in opinia noastra, cerintele caietului de licitatie - partea tehnica.

Practic, comisia nu a tinut cont de documentele care atesta calitatea managementului serviciilor, pe care le-am prezentat, descalificind astfel o oferta mai buna din punct de vedere tehnic si financiar", se arata in precizarile transmise de Raiffeisen pentru “euROfonduri”.

Oficialul din cadrul Ministerului Agriculturii a mai spus institutiei va transmite punctul de vedere la CNSC iar raspunsul este asteptat in aproximativ 10 zile.

Ramane de vazut in ce masura intarzierile in anuntarea rezultatului licitatiei pot afecta gestionarea fondurilor de circa 560 de milioane de euro pentru plati directe si dezvoltare rurala. Daniel Serbanescu spune ca deocamdata primii bani pot intra in conturile Ministerului.

“Este insa o situatie de provizorat, va fi nevoie ca sumele sa fie transferate ulterior la banca, iar aici este posibil sa apara niste costuri”, a mai spus Serbanescu.