Spania, Irlanda și alte state din Uniunea Europeană plănuiesc să recunoască statul Palestina pe 21 mai, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell înainte de votul pe care ONU îl va da vineri privind solicitarea Palestinei de a deveni membru cu drepturi depline.

Josep BorrellFoto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat în martie că Spania și Irlanda, alături de Slovenia și Malta, au agreat să facă primii pași spre recunoșterea unui stat palestinian alături de Israel, întrucât consideră soluția celor două state drept esențială pentru o pace de durată.

Întrebat de radiodifuzorul spaniol RNE dacă data de 21 mai este cea în care Spania, Irlanda și alte state UE vor recunoaște statul Palestina, Borrell a răspuns afirmativ, menționând de asemenea și Slovenia.

„Este un act simbolic de natură politică. Mai multe decât un stat, recunosc dorința ca acest stat să existe”, a declarat el.

Borrell a mai adăugat că cel mai probabil Belgia și alte țări vor urma exemplul.

Anterior, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a spus că o decizie privind recunoașterea a fost luată, dar nu a precizat o dată pentru anunțarea ei.

Apeluri internaționale pentru un armistițiu și o încheiere permanentă a conflictului palestiniano-israelian au crescut pe măsură ce creștea bilanțul victimelor războiului din Gaza.

Israelul a declarat că o recunoaștere a Palestinei echivalează cu „un premiu pentru terorism” și reduce șansele pentru o soluție negociată a conflictului din Gaza.

Vineri este așteptat ca Adunarea Generală a Națiunilor Unite să devină un membru cu drepturi depline a ONU prin recunoașterea candidaturii și trimitea ei către Consiliul de Securitate ONU cu o recomandare privind o decizie pozitivă.

Televiziunea națională irlandeză RTE a relatat joi că Spania, Irlanda, Slovenia și Malta așteaptă votul de la ONU înainte de a luat în considerare o recunoaște la comun pe 21 mai.

Premierul sloven Robert Golob a spus la începutul acestei săptămâni că țara sa va recunoaște statul Palestina până la mijlocul lui iunie.

Începând din 1988, 139 din 193 au recunoscut statalitatea Palestinei.