Batalionul de constructori din armata americana aflat la Baza Mihail Kogalniceanu va efectua atat operatiuni de intretinere pentru echipamentele armatei SUA, cat si misiuni umanitare in Romania si Bulgaria, se dezvaluie intr-un articol publicat de cotidianul “Stars and Stripes”.

Pentru prima oara in istorie, constructorii din marina americana, cunoscuti sub denumirea de The Seabees, si-au stabilit o baza permanenta in Romania, asemanatoare celei din Rota (Spania).

Un grup format din 20-30 de militari apartinand Naval Mobile Construction Battalion 40 se afla deja stationat la Baza Mihail Kogalniceanu, iar misiunea lui este “de a repara tot ce e necesar” si de a-i ajuta pe militarii americani sa-si puna la punct noua locatie.

In plus, detasamentul de constructori deplasat de la Port Hueneme (California) va efectua si misiuni cu caracter umanitar, dupa ce o mare parte din indatoririle lor din cadrul bazei vor fi preluate de firme specializate.

“The Seabees vor fi astfel liberi sa mearga in afara bazei si sa faca lucruri bune prin construirea de orfelinate, sapatul de fantani si renovarea spitalelor”, a declarat locotenentul Brad Coleman, care este comandantul detasamentului.

Potrivit ofiterului american, misunile umanitare se vor desfasura atat in Romania, cat si in Bulgaria, si ele fac parte dintr-o strategie mai ampla de a stabili “o prima impresie favorabila” despre trupele americane ce vor ajunge in regiune.

In perioada urmatoare, constructorii americani vor lucra la trei proiecte: imbunatatiri aduse la un spital din apropierea Constantei, renovarea unui azil de batrani si a unei scoli in Bulgaria.

The Seabees se vor afla in Romania in ture de cate sase luni.

Batalioanele de constructori ale Marinei militare americane au fost create la inceputul celui de-al doilea razboi mondial si ele participa la constructia de baze, de drumuri si aeroporturi, precum si la realizarea altor proiecte de infrastructura. Motto-ul oficial al batalionului este “Construimus, Batuimus", care se traduce prin “Construim, Luptam”.

Cotidianul american, care este un ziar al armatei distribuit in toate zonele unde se afla soldati ai Statelor Unite, afirma ca razboiul din Irak a modificat felul in care The Seabees opereaza in Europa si Orientul Mijlociu.

Batalionul alcatuit din 900 de soldati si care era stationat la Rota a fost impartit in detasamente mai mici ce au fost deplasate in Europa, Africa si Kuwait. De altfel, echipamentul constructorilor aflati la Constanta provine din Kuwait si, din cauza ca nu a fost folosit de multa vreme, necesita reparatii majore.