Expertii din Germania au readus pe tapet problema subestimarii comunitatilor criminale internationale din aceasta tara, pe fondul anchetei si a discutiilor vizand nivelul atins de crima organizata dupa recentul incident cand sase oameni ai mafiei italiene au fost impuscati in Germania, scrie publicatia Vzgliad.

Specialistii germani insista in mod deosebit asupra pericolului reprezentat de structurile mafiote, printre care au fost incluse si gruparile criminale unde limba de comunicare este rusa. Potrivit Ministrului bavarez de interne, Gunter Beckstein, recent au fost arestati 19 „mafiosi de origine rusa” care terorizau districtul Ansbach.

Expertii germani vorbesc despre „un nivel neobisnuit de ridicat” al fenomenului infractional printre imigrantii din fosta URSS. La inceputul anului, la Munchen, au fost arestati trei tineri cu varste cuprinse intre 22 si 25 de ani. In bagajul unuia au fost desoperite 7 kg de heroina.

Ulterior, in sudul Bavariei, a fost demarata o ampla actiune de perchetionare minutioasa a 10 apartamente suspecte, unde au fsot gasite narcotice si imense sume de bani.

Potrivit ministrului bavarez, gruparile criminale rusofone se organizeaza dupa modelul structurilor mafiote rusesti. Chiar condamnatii din fostele republici sovietice infiinteaza in inchisori scari ierarhice infractionale, dupa modelul celor existente in locurile de detentie din Rusia - cu o autoritate criminala in frunte si care este apelat „boss”.

Un studiu special a demonstrat ca recidivisti cu experienta inchisorilor sovietice si rusesti pot cu destula eficienta sa-si impuna puterea, folosind forta si presiunea psihologica. Seful departamentului pentru crima organizata din Munchen, Klaus Meler, declara ca doar in capitala bavareza actioneaza cateva clanuri criminale.

Mafia turca, spre exemplu, se ocupa de comertul cu narcotice, iar cea rusa s-a concentrat cu precadere pe vanzarea de aluminiu si aur. „Daca pana acum mafiosi straini preferau Germania ca loc de odihna si de recreere, acum ei au transformat Germania intr-un adevarat camp de lupta”, afirma expertii germani.