Batalia cu incendiile devastatoare ce au ucis pana luni 63 de persoane si a lasat mii de oameni fara adapost in Grecia cuprinde, incet-incet, si scena politica de la Atena. Guvernul elen a fost pus in defensiva, luni, de acuzatiile opozitiei cum ca ar da dovada de incompetenta in fata crizei fara precedent cu care se confrunta tara, informeaza Reuters.

La randul sau, BBC noteaza ca autoritatile au arestat deja 32 de indivizi suspectati ca ar fi provocat intentionat incendiile.

Flacarile s-au extins rapid incepand de vineri, devastand zone extinse, de la insula Evia, la nord de Atena, pana in peninsula Peloponez in sud. Bilantul oficial de luni era de 63 de victime, conform BBC.

Postul informeaza ca una dintre principalele teorii care circula in aceasta tara este ca incendiile ar fi fost provocate de indivizi care ar fi vrut, astfel, sa ocoleasca o lege ce interzice dezvoltarea turistica in zonele forestiere. Aceeasi sursa mentioneaza ca un procuror elen a cerut o ancheta prin care sa se stabileasca daca cei care au dat foc la paduri pot fi acuzati de terorism.

Intre timp, partidul socialist PASOK, de opozitie, a atacat vehement guvernul premierului Costas Karamanlis, afirmand ca masurile luate de acesta pentru combaterea incendiilor sunt penibile. "acest guvern s-a dovedit a fi total incompetent", a afirmat luni liderul PASOK, Georgios Papandreu.

Tensiunile politice iau amploare in conditiile in care, potrivit Reuters, in Grecia urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare la 16 septembrie. Scrutinul nu va fi amanat din cauza incendiilor, dupa cum a precizat, luni, un purtator de cuvant al guvernului.