Cristi Minculescu s-a alaturat cativa ani mai tarziu, intr-o aventura care avea sa dureze decenii si care urma sa-l transforme in unul dintre liderii tinerilor care refuzau sistemul.

„Rockerii erau si pe atunci la fel, erau rai, umblau cu lanturi, cu parul mare, uneori erau violenti”, explica Nelu Dumitrescu, fondatorul grupului.

Iar Cristi, unul dintre putinii artisti care au reusit excelent sa faca legatura intre acele generatii si cele actuale, si-a condus mai departe fanii, cu „Trenul fara nas”, „Floarea de Iris” sau cu piesa devenita motto in acest an aniversar,

„Cei ce vor fi”, un cantec care avea sa includa trupa in „miscarea de rezistenta”, macar si numai pentru ca versurile erau ale poetului Mircea Dinescu, pe atunci considerat disident.

Rockerii de atunci si cei de acum se pregatesc in aceasta toamna sa-si revada favoritii la „varsta rotunda”, sarbatorita printr-un concert aniversar, care va avea loc pe 5 octombrie, ora 19.30, pe Aeroportul Baneasa din Bucuresti. Evenimentul, care se va intitula „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”, anunta, la randu-i, multe surprize.

Alaturi de aniversati, pe scena vor urca mai multi invitati, personalitati din lumea culturala romaneasca, artisti cu care trupa a colaborat pentru un nou album, care va fi lansat chiar cu aceasta ocazie. Printre acestia, solistul folk Florin Chilian, Tudor Chirila (Vama), Paula Seling, mai vechea colaboratoare Felicia Filip,

Vlad Mirita, Corul Acustic, Adrian Despot si Cezar Popescu (Vita de vie), Nutu Olteanu, Mike Godoroja, Trupa Voodoo, Adrian Plesca (Artanu’) si Trooper. Actrita Maia Morgenstern va recita si vom auzi, probabil, si inregistrari mai vechi ale regretatului Adrian Pintea.

Un imn pentru „nationala”

Dublul album „Iris 30 de ani: Cei ce vor fi” este un poem rock, care reuneste 24 de piese noi ale trupei Iris, unele rea-lizate in colaborare cu 12 invitati. „Albumul este o analiza introspectiva a experientei artistice de 30 de ani a grupului Iris”, explica Mike Godoroja, colaborator de zece ani al irisilor si producator al noului material discografic.

„Este, poate, primul album Iris de tip eseu: iese din standardul clasic care insira o serie de piese aparent fara legatura una cu cealalta. In acest caz, piesele urmeaza o tesatura de idei si sunt legate intre ele prin pasaje recitative asigurate fie de Maia Morgenstern, fie din inregistrarile vechi ale regretatului Adrian Pintea.

Nu este un Iris mai complicat decat altele, ci doar unul care urmareste o idee. Am legat titlul de piesa, „Cei ce vor fi”, care a aparut pe primul lor album de vinil”, spune Godoroja.

Integral in Evz