Ioana Lupea: "Asa cum campania pentru suspendare i-a folosit lui Traian Basescu, dezbaterile din jurul motiunii de cenzura au fost doar in beneficiul PNL".

Votul secret cu bile la motiunea de cenzura a PSD este ultima sansa a liberalilor de a-si salva guvernarea. Sub acoperirea lui, parlamentarii se pot sustrage deciziilor de partid fara a suporta consecinte precum excluderea sau oprobriul public pentru ca nimeni nu va sti cine, ce a votat.

Prinde orbul, scoate-i ochii! Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a amenintat ca, daca vreun parlamentar arata bilele inainte de a le introduce in urne, va suspenda sedinta comuna. Asta dupa ce PD a propus ca fiecare senator si deputat sa-si declare deschis optiunea, iar conducerile PSD si PLD au anuntat ca-si vor supraveghea reprezentantii.

Daca votul deschis sustinut de PD, PSD si PLD, altfel neregulamentar, supune parlamentul cabinetelor de partid, votul secret ascunde interese personale fara legatura cu alegatorii. In acest caz, ii ocroteste pe pesedistii care, din instinct de conservare a scaunelor parlamentare amenintate de anticipate sau din ura fata de Mircea Geoana, ar da o bila neagra motiunii.

Determinarea lui Bogdan Olteanu de a impune respectarea confidentialitatii votului le vine acestora manusa. Si sunt social-democrati precum Serban Nicolae, un fidel al fostului presedinte Ion Iliescu, care arunca deja, preventiv, responsabilitatea unui posibil esec al motiunii pe umerii PD.

Caderea motiunii de cenzura avantajeaza PNL si grupul din PSD potrivnic lui Mircea Geoana pe care-l va costa, probabil, functia de presedinte al partidului. Asa cum respingerea prin referendum a propunerii de suspendare a lui Traian Basescu i-a folosit lui Traian Basescu, respingerea motiunii impotriva cabinetului liberal va fi in beneficiul liberalilor.

PNL ramane cu guvernarea si cu imaginea de partid care nu a cedat presiunilor PSD, construita cu pricepere in ultima saptamana prin declaratii si stiri pe surse. Motiunea, dezbaterile din jurul ei si informatiile din interiorul PNL au contribuit la infirmarea unei intelegeri intre cele doua partide mai mult decat un vagon de dezmintiri publice.

Bogdan Olteanu isi sprijina intemeiat intransigenta pe Constitutie si pe regulamentul celor doua Camere, care erau insa in vigoare si la votul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Nici Bogdan Olteanu si nici presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, aflati atunci in aceeasi tabara, nu au avut nimic de obiectat impotriva dezmatului de bile la vedere.

Dimpotriva, prin lipsa lor de reactie, au favorizat incalcarea Constitutiei si a regulamentului. Singura regula in politica noastra este ca regulile prevazute de Constitutie, legi, regulamente interne se aplica doar cand exista un profit. Liberalul Bogdan Olteanu le-a ignorat cand era in joc soarta adversarului politic Traian Basescu, dar face apel la ele pentru a scapa guvernul PNL.

Regula este valabila pentru toti cei care detin, la un moment dat, parghiile de putere, fara exceptie.

De data aceasta, respectarea Constitutiei si a regulamentului parlamentului este utila liberalilor. Dar peste o luna?