Liderul social-democrat Mircea Geoana a declarat, marti, la iesirea de la sedinta Biroului Permanent al formatiunii, ca motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata maine, si si-a exprimat convingerea ca toti deputatii si senatorii PSD vor vota in favoarea caderii Cabinetului Tariceanu II.

“In cadrul acestei sedinte am convenit toate masurile necesare pentru un vot disciplinat”, a declarat presedintele PSD “Vom vota in interesul partidului nostru si al opiniei publice”, a mai adaugat Geoana.

Declaratia liderului PSD vine in replica la speculatiile lansate de liderii mai multor partide, potrivit carora nu toti parlamentarii PSD ar urma sa voteze motiunea de cenzura. Mai multi lideri politici au sustinut ca, in cazul in care motiunea nu va trece, vina va fi a social-democratilor, in conditiile in care unii dintre parlamentarii formatiunii s-ar fi exprimat impotriva demersului.

In ceea ce priveste solutia guvernului de uniune nationala propusa de PD, Mircea Geoana spune ca aceasta ar fi ultima solutie de guvernare democratica acceptata de social-democrati: “un guvern de uniune nationala este solutia de ultim resort in cazul in care orice alta varianta esueaza”.

Mircea Geoana a afirmat, din nou, ca si zilele trecute, ca ar prefera un Guvern de dreapta sau de stanga unuia de uniune nationala.

PSD are 147 de reprezentanti in Parlament. Pentru a fi adoptata, motiunea are nevoie de votul a 235 din totalul celor 469 de parlamentari.

Alaturi de PSD, care este initiatorul documentului, au mai anuntat ca vor vota in favoarea ei PD si PLD, chiar daca motiunea critica, implicit, si activitatea unor membri ai acestor partide, fosti ministri ai primului cabinet Tariceanu. De partea cealalta sunt PNL, UDMR si PC, care au anuntat ca vor vota impotriva, si PRM, care spune ca se va abtine de la vot.

Motiunea de cenzura a fost amanata cu cateva ore

Birourile Permanente ale Parlamentului au decis ca dezbaterea motiunii de cenzura sa se desfasoare, miercuri, la ora 12.00, in loc de ora 9.30, cum era stabilit initial.

Decizia a fost luata de conducerea Legislativului, dupa ce mai multi paralmentari PSD afirmasera ca vor cere amanarea cu o zi a dezbaterii motiunii de cenzura, din cauza validarii candidatilor CNVM.