Gigantul rus Gazprom ameninta sa reduca livrarile de gaze naturale catre Ucraina, daca acesta tara nu isi va plati, pana la sfarsitul lunii, o datorie de 1,3 miliarde de dolari, scrie presa internationala de miercuri.

Societatea publica ucraineana, Naftogaz, se declara surprinsa de datoria invocata de Gazprom.

"Suntem surprinsi. Nu intelegem de unde provine acesta cifra", a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz, Olexi Fiodorov, citat de presa internationala.

Anuntul Gazprom vine pe fondul anuntarii rezultatelor partiale ale alegerilor legislative din Ucraina, unde pro-occidentala Iulia Timosenko, deloc pe placul Rusiei, are sanse sa devina premier.

Analistii considera ca amenintarea Gazprom este un avertisment pentru Iulia Timosenko, sa renunte la ambitiile de a deveni premier, scrie Reuters. Altfel ea s-ar putea confrunta cu mari probleme in furnizarea gazului anul viitor, cand expira contractul actual de furnizare a gazelor, adauga sursa citata.

In schimb, un purtator de cuvant al Gazprom, Ilya Kochevrin, a negat ca decizia companiei ar avea vreo legatura cu situatia politica din Ucraina.

Comisia Europeana a cerut rezolvarea rapida a acestei situatii pentru a nu fi afectate companiile europene.

80% din gazul rusesc exportat in UE trece pe teritoriul Ucrainei. Un conflict dintre cele doua tari, in ianuarie 2006, a perturbat serios aprovizionarea cu gaz a mai multor tari ale Uniunii Europene.