Sonda spatiala japoneza "Kaguya" s-a plasat cu succes pe orbita in jurul Lunii pe care urmeaza sa o exploreze aproximativ un an, anunta vineri Agentia spatiala nipona (Jaxa), citata de presa internationala.

“Avem confirmarea ca sonda se comporta normal”, a indicat Jaxa, intr-un comunicat, precizand ca plasarea pe orbita a avut loc joi.

Aceasta este considerata manevra cea mai riscanta din cadrul misiunii, prezentata ca cel mai ambitios program lunar dupa misiunile americane Apollo.

Sonda urmeaza sa se apropie progresiv de Luna pentru a se stabiliza intr-o orbita circulara de observatie, la o distanta de 100 de kilometri de sol. Aceasta urmeaza sa lanseze, peste cateva zile, doi mici sateliti anexati. Unul va transmite date spre Pamant, celalalt va masura campul de gravitatie al Lunii.

Misiunea urmareste o mai buna cunoastere a originii si evolutiei Lunii. Aceasta a costat 55 de miliarde de yeni, aproximativ 355 de milioane de euro si va dura un an, dupa care sonda se va prabusi pe solul lunar.

Kaguya fusese lansata in spatiu in luna august, de la baza spatiala japoneza din Tanageshima.