Asigurarile de risc politic feresc comerciantii si investitorii de posibilele pierderi generate de deciziile abuzive ale regimurilor politice.

Exproprierile si nationalizarile de active, ridicarea abuziva si fara preaviz a licentelor de export, exploatare sau productie si neseriozitatea sau insolvabilitatea debitorilor guvernamentali sunt doar cateva dintre pericolele cu care se confrunta companiile care dezvolta activitati in zone „sensibile“ din punct de vedere politic. Toate aceste riscuri pot fi prevenite si atenuate prin asigurare.

Pe data de 1 mai 2007, Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, anunta nationalizarea industriei energetice a tarii, statul venezuelean preluand controlul asupra proiectelor petroliere majore, in care erau implicate si companii straine. O astfel de situatie nu este singulara pe plan mondial.

Interventia abuziva a statului in economie este departe de a fi de domeniul trecutului, iar agentii economici nu-si permit sa lase in seama justitiei recuperarea pagubelor generate de aceste imixtiuni. Exista, in schimb, posibilitatea ca, in schimbul achitarii unor prime de asigurare, efectele producerii riscurilor de natura politica sa fie atenuate.

Riscuri comerciale

Politele de asigurare de risc politic protejeaza, in primul rand, fata de riscurile comerciale presupuse de o activitate economica desfasurata in strainatate. Unul dintre riscurile acoperite pe acest tip de polita este cel de repudiere unilaterala a unui contract comercial de catre un furnizor sau cumparator guvernamental.

Asigurarea mai protejeaza si fata de riscul de neplata al clientilor guvernamentali, de neonorare a scrisorilor de credit emise de catre banci controlate de stat sau a garantiilor emise de institutii guvernamentale.

O acoperire foarte importanta a politelor de asigurare de risc politic este cea legata de eventualele restrictii de schimb valutar impuse de stat, restrictii care ar impiedica conversia si schimbul valutar presupuse de un anumit contract comercial. Respectiva polita protejeaza si fata de riscul de suspendare abuziva a licentelor de export ale firmelor straine.

Incapacitatea unei companii straine de a-si duce la indeplinire obligatiile contractuale din cauze ce tin de izbucnirea unui razboi in tara unde isi desfasoara activitatea este alt risc care poate fi acoperit pe acest tip de polita.

Riscuri investitionale

Mai importante decat riscurile comerciale cu care se confrunta companiile care desfasoara activitati in strainatate sunt riscurile de natura investitionala, intrucat sunt cele care, in caz de producere, genereaza cele mai mari pierderi.

Principalul pericol la adresa investitiilor, asigurat pe politele de risc politic, este cel de confiscare, expropriere sau nationalizare a unei investitii de catre guvernul tarii-gazda. De asemenea, se asigura riscul imposibilitatii conversiei valutare a dividendelor si profiturilor.

Foarte importanta este protectia asigurata de polita fata de riscul suspendarii sau intreruperii abuzive, de catre guvern, a unei licente de productie sau a unui acord de concesiune privitor la resurse naturale.

Printre riscurile politice de natura investitionala acoperite prin asigurare se mai numara abandonarea fortata a unei investitii de catre o companie straina, din cauza deteriorarii accentuate a situatiei politice a statului-gazda, precum si violenta politica, generatoare de pagube materiale la activele asiguratului, manifestata prin razboaie (inclusiv civile), revolte sau acte de terorism.

Oferte pe piata romaneasca

AIG ofera acoperire pentru riscuri politice comerciale in limitele unei sume asigurate de maximum 100 milioane de dolari si pe o perioada de cel mult 15 ani. Pentru o perioada mai extinsa, asiguratorul solicita asiguratului prezentarea unei garantii de stat.

AIG acopera intre 90 si 95% din suma asigurata, fransiza, adica procentul de despagubire pe care clientul se obliga prin contract sa-l suporte din resurse proprii, fiind de 5-10%. Pentru riscuri investitionale, AIG nu aplica fransiza.

Eximbank ofera o polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate, care include riscuri de transfer, de expropriere, de razboi si revolte civile, precum si de nerespectare sau reziliere a acordurilor de investitie de catre statul-gazda. Procentul asigurat este de maximum 90% din valoarea investitiei, iar fransiza, de minimum 10%.

integral in Saptamna Financiara