Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a revenit, marti cu explicatii legate de actul normativ, prin care ministerul incearca sa impiedice plecarea cadrelor medicale in strainatate.

Ministrul Sanatatii a accentuat ca „nimeni nu ii leaga de glie'' pe medicii rezidenti, referindu-se la cei care opteaza sa dea examen de rezidentiat pe post si care urmeaza sa ocupe, dupa terminarea rezidentiatului, postul respectiv.

Potrivit unui proiect de lege care urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul acestei luni, ministerul Sanatatii intentioneaza sa dubleze perioada de rezidentiat si sa inaspreasca conditiile de plecare pentru medicii rezidenti.

"Acolo unde consideram ca avem deficit de medici venim cu suplimentare de posturi, le scoatem la concurs si cine va lua concursul peste numarul de rezidentiat este obligat sa lucreze dublul perioadei de rezidentiat pentru care s-a pregatit.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca va „vom pune conditii atat de drastice pentru cel care vrea sa paraseasca postul incat sa-l descurajeze sau il vom pune sa plateasca atat de mult incat sa ne permitem sa aducem mai multi colaboratori care sa acopere locul respectiv".

Propunerea a fost facuta ca urmare a numarului mare de cadre medicale care isi parasesc posturile pentru a pleca la munca in strainatate.

Potrivit statisticilor, mai mult de 2.500 de cadre medicale, din totalul de 48.000, au solicitat, inca de la inceputul lui 2007, atestatele de conformitate, 1.000 dintre acestea fiind deja angajate in strainatate.