Comisia Europeana a declansat o investigatie privind privatizarea companiei Automobile Craiova.

"Comisia isi exprima preocuparea privind faptul ca este posibil ca privatizarea intreprinderii Automobile Craiova printr-o licitatie supusa unor conditii sa fi condus la un pret de vanzare mai mic si ar putea sa implice astfel un ajutor de stat", se arata in comunicatul executivului de la Bruxelles.

Leonard Orban, comisar european pentru multilingvism a declarat pentru HotNews.ro: "este un nou caz de incalcare a tratatului. Am solicitat urgentarea tuturor demersurilor, astfel incat situatia sa fie clarificata cat mai curand. Este foarte important ca autoritatile romane sa furnizeze toate documentele solicitate de Comisie in timp util".

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat miercuri ca va respecta decizia CE si va lua toate masurile ce se impun pentru a respecta prevederile legislatiei europene.

AVAS asteapta sa primeasca notificarea CE referitoare la acest caz, la care va raspunde in termenul legal de 30 de zile.

„Procedura declansata de CE este una normala pentru tranzactiile de acest fel, raspunsul partii romane urmand sa contina argumentele care au stat la baza perfectarii acestei tranzactii”, se mai arata in comunicatul autoritatii.

Comisia ancheteaza deja privatizarea Combinatului Siderurgic de la Roman si a Uzinei Tractorul din Brasov. Ford a achizitionat recent pachetul majoritar al uzinei craiovene contra sumei de 57 de milioane de euro.

Contractul de privatizare al Automobile Craiova, fosta Daewoo, cu compania Ford a fost semnat in 12 septembrie, la Salonul International Auto de la Frankfurt. Producatorul american a platit 57 de milioane de euro pentru 72,4% din actiunile societatii craiovene.

Firma s-a angajat sa faca investitii substantiale de 675 de miloane de euro in fabrica de la Craiova, dar si achizitii de produse si componente de pe piata interna in valoare de un miliard de euro, pana in 2012.

De asemenea, Ford va infiinta 30 000 de locuri de munca, pentru valorificarea potentialului uman din zona.