O disputa asupra scrierii cuvantului „euro” in limba bulgara ar putea amana demersurile Uniunii Europene de a stabili legaturi mai stranse cu Balcanii de Vest, declara surse diplomatice la Bruxelles citate de Reuters. Concret, Bulgaria ameninta sa blocheze negocierile pre-aderare dintre Muntenegru si UE daca moneda unica europeana „euro” nu se va numi „evro”.

Din aceasta cauza, in cadrul unei reuniuni a ambasadorilor UE, Bulgaria s-a opus semnarii unui Acord de Asociere si Stabilizare cu Muntenegrul, lunea viitoare, solicitand ca moneda europeana sa fie denumita „evro”.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, s-a declarat ingrijorat fata de o posibila blocare a acordului cu Muntenegrul, primul pas in calea unei eventuale aderari la UE.

„Este regretabil ca Bulgaria este pregatita sa tina Muntenegrul ostatic intr-o problema lingvistica fara legatura, oricare ar fi importanta sa interna”, a declarat Olli Rehn pentru agentia Reuters.

„O amanare ar pune in pericol credibilitatea politicii de stabilitate a UE in Balcanii de Vest si risca sa amane acordurile SAA ale altor tari, si progresul lor cu UE, inclusiv Serbia, pana cand aceasta problema nu este rezolvata fara intarziere”, a adaugat comisarul.

„A fost o dezbatere asupra ortografiei cuvantului euro in limba bulgara si se incearca sa se gaseasca o iesire”, a explicat un purtator de cuvant al presedintiei portugheze a Uniuniii. Portugalia depune eforturi intense pentru semnarea acordului cu Muntenegrul lunea viitoare la Luxemburg.

Pana atunci nu mai este planificata nicio intalnire a ambasadorilor UE, dar „se pot face destule prin telefon”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Un purtator de cuvant bulgar a confirmat ca guvernul de la Sofia l-a mandatat pe ministrul Afacerilor Externe sa semneze acordul SAA, numai daca varianta ortografica bulgara a cuvantului euro este inclusa in textul bulgar al documentului.

Acesta a tinut sa sublinieza ca termenul „evro” a fost folosit in Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana, ratificat de toate statele membre. Bulgaria a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, alaturi de Romania.