Autoritatile spaniole au anuntat viticultorii din regiunea Castilla-La Mancha ca va aplica amenzi de 6 000 euro pentru fiecare muncitor angajat la negru. Masura urmareste reducerea marelui numar de muncitori veniti din Europa de Est care muncesc fara forme legale, transmite Radio Romania citat de Rador.

Imigrantii fara permise de munca s-au dovedit a fi in acest an solutia cea mai buna pentru culesul viilor, deoarece birocratia complicata si timpul scurt nu au permis agricultorilor spanioli sa respecte legea.

Daca ar fi urmat toate procedurile legale de contractare, ar fi pierdut toata recolta, iar romanii si bulgarii care au venit in zona s-au bucurat de un castig bun in timp relativ scurt, cu riscul de a fi total neprotejati din punct de vedere al asigurarilor sociale, ba chiar cu riscul vietii, pentru ca doi dintre romanii care au muncit la cules de struguri in aceasta toamna au decedat pe camp.

Salariile celor care muncesc in agricultura in Spania nu depasesc 50 de euro pe zi, in vreme ce spaniolii care culeg viile in Franta castiga zilnic aproape 70 de euro, sunt cazati in conditii bune si au masa asigurata, transmite sursa citata.

Romanii si bulgarii care ajung la cules de vie in Spania, in schimb, traiesc pe camp, de multe ori in corturi si in conditii criticate dur de opinia publica. In plus, multi dintre cei care formeaza asezarile de pe langa casele spaniolilor sunt de etnie rroma si in aceleasi conditii subumane traiesc si copiii lor.