Importatorii de produse alimentare din celelalte state ale Uniunii Europene nu vor renunta la contractele pe care le au cu furnizorii europeni, chiar daca produsele s-au scumpit semnificativ in ultimele saptamani si este de asteptat ca preturile sa mai creasca cel putin pana la sfarsitul anului, ne-au declarat comerciantii.

Introducerea pe piata romaneasca a unor produse cu preturi mai mari se va reflecta direct in nivelul inflatiei, care oricum a crescut in luna septembrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare.

„Nu este nicio afacere sa renuntam sa mai aducem carne din statele UE si sa incheiem noi parteneriate cu state din afara pietei unice, din cauza costurilor suplimentare cu taxele de vama”, explica directorul general al producatorului de mezeluri Angst, Sorin Minea.

Angst este cel mai mare importator de carne de porc din Romania. Franta si Germania sunt principalele tari din care producatorul importa materia prima.

„Carnea de porc s-a scumpit in aceste state in medie cu 20% si se va vedea, in rafturile de la noi, din a doua parte a acestei luni”, a adaugat Minea. Potrivit Ministerului Agriculturii, carnea de porc este unul dintre cele mai importate alimente.

Vom plati cresterile de preturi din Germania

Nici procesatorii de lapte nu vor cauta materia prima pe alte piete decat cea comunitara, considera presedintele Patronatului Laptelui, Valeriu Steriu, intrucat scumpirile caracterizeaza toate pietele din Europa.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, Germania - in care laptele s-a scumpit cu pana la 50a in ultimele saptamani - este a doua cea mai importanta piata de import, 3.300 de tone de lapte fiind aduse de aici in primele sapte luni ale acestui an.

Integral in Evz