Sefii de state si de guverne din UE - reuniti la Lisabona au convenit, joi noapte, asupra formei finale a tratatului de reforma, care va inlocui vechiul tratat constitutional, respins in urma cu doi ani in Franta si Olanda. Imediat dupa incheierea acordului presedintele Traian Basescu, insotit, de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a explicat care sunt noile prevederi ale tratatului.

“Uniunea Europeana are tratat”, a declarat presedintele Basescu, precizand ca tratatul de reforma incheie sase ani de eforturi ale Uniunii. Documentul va fi semnat in 13 decembrie la Lisabona, urmand sa intre in vigoare in 2009.

Textul de 250 de pagini a fost aprobat in jurul orei 3:00, ora Romaniei, dupa ultimele compromisuri facute de Polonia si Italia, doua tari care au avut obiectii importante fata de prevederile Tratatului.

Roma s-a opus algoritmului care reglementa numarul reprezentantilor din Parlamentul European pentru fiecare stat in parte, Italia fiind nevoita sa aiba mai putini deputati comparativ cu Franta sau Marea Britanie. In urma acordului, Italia va avea 73 de deputati, ca si Marea Britanie, in timp ce Franta va avea 74 de mandate.

Polonia la randul ei dorea un mecanism de vot care sa ofere statelor de dimensiune medie posibilitatea de a bloca politicile UE.

Tratatul trebuie din nou sa fie semnat si ratificat in toate cele 27 de state membre, pentru a intra in vigoare.

Prevederile noului tratat

  • Uniunea Europeana devine persoana juridica avand capacitati de reprezentare pentru toate statele
  • Din 2014, Executivul european va avea un numar de comisari egal cu doua treimi din numarul de state, ceea ce inseamna ca nu fiecare stat va avea un comisar.
  • Se extind atributiile Parlamentului European
  • Din punct de vedere al luarii deciziilor, noul tratat prevede ca din 2014 sa intre in functiune votul cu dubla majoritate (adica 55% din statele membre, reprezentand 65% din populatie, pot lua decizii valabile pentru toate tarile din blocul comunitar). Daca un singur stat se impotriveste votului cu dubla majoritate, adoptarea acestei masuri poate fi amanata pana in 2017.
  • Presedintele Consiliului European va fi ales pentru un mandat de doi ani si jumatate.
  • Tratatul confera caracter constrangator Cartei Drepturilor Fundamentale ale Omului. Totusi, Marea Britanie si Polonia au obtinut o derogare de la prevederile Cartei
  • Va fi creata functia de Inalt oficial pe probleme de Securitate si se vor crea politicie europene de aparare si securitate, care stabilesc modalitati de ajutor intre statele membre in caz de agresiune, calamitati etc.

    Tratatul stabileste si competentele Uniunii Europene, impartite in trei categorii - exclusive, partajate si domenii de sustinere. Legat de acest subiect, presedintele a tinut sa precizeze ca in timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, candidatii ar trebui sa abordeze si temele legate de competentele exclusive ale Uniunii Europene.

    La randul sau, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a spus ca tara noastra va trebui sa stabileasca in ce mod va ratifica tratatul de reforma. Cioroianu a declarat ca acordul de la Lisabona “ este un moment istoric”, si chiar daca au existat neintelegeri in unele privinte, textul final arata “capacitatea de compromis a Uniunii Europene”.

    Intrunirea de la Lisabona a reprezentat si cadrul cel mai favorabil discutiilor despre globalizarea economica si cum este afectata UE de acest fenomen, "creat si acceptat de noi", potrivit declaratiei sefului statului la intoarcerea din delegatie, vineri seara.

    "Uniunea Europeana trebuie sa le propuna partenerilor un set de reguli care sa-i puna pe picior de egalitate in domeniile mediu, energie, concurenta, transparenta in operatiunile financiare".

    "U.E. ramane un sustinator al pietei libere la nivel global, dar nu va avea comportamentul unui partener naiv", a mai declarat presei Traian Basescu.